UKC i Dom zdravlja Tuzla: Sud zabranio štrajk, ljekari protestuju tokom pauze

AA
UKC i Dom zdravlja Tuzla: Sud zabranio štrajk, ljekari protestuju tokom pauze

Iako je sudskim putem zabranjeno održavanje generalnog štrajka u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u tuzlanskom Domu zdravlja, ljekari iz ovih ustanova iskoristili su vrijeme pauze kako bi protestnim okupljanjem izrazili svoje nezadovoljstvo zbog položaja ljekara u Tuzlanskom kantonu (TK).

Osim u ove dvije ustanove, generalni štrajk je u toku u svim domovima zdravlja u TK-a.

U ovom kantonu djeluju dva zdravstvena sindikata: Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije koji broji 1.020 ljekara, te Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu koji okuplja 4.200 članova, od kojih je 320 ljekara specijalista. 

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu prošle je sedmice sa Vladom TK-a potpisao kolektivni ugovor koji, kako tvrdi dr. Adisa Fakić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu donosi benefite svim uposlenicima u zdravstvu pa njoj i drugim članovima nije jasno zbog čega kolege iz drugog sindikata štrajkuju iako su im plaće povećane od 180 do 300 KM, kao i ostala prava iz radnog odnosa u smislu dežurstava, pripravnosti, noćnog rada i slično. 

Poređenja radi, navodi dr. Fakić, ljekari u Tuzlanskom kantonu su na trećem mjestu po primanjima u FBiH, iza Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, u kojem je plaća ljekara specijaliste 2.077, dok je plaća spremačice 377 KM. 

˝Osnovna plaća naših ljekara je 1.908 KM, a na to idu minuli rad i ostali dodaci, a plaća naše spremačice je 504 KM, na šta smo ponosni jer i ta kategorija ljudi treba kupiti hljeb, mlijeko i sve ostalo za život˝, ističe dr. Fakić.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su danas protestvovali, navode da su jednostranom odlukom Vlade TK-a isključeni iz višemjesečnih pregovora o kolektivnom ugovoru koji je nedavno potpisan.

˝Nakon pregovora sa Vladom TK-a o uspostavljanju i potpisivanju kolektivnog ugovora za doktore stomatologije i medicine u TK-a, ponovo smo prisiljeni nezadovoljstvo pokazati izlaskom ispred svojih radnih mjesta. Pregovori o sklapanju kolektivnog ugovora prekinuti su jednostrano od strane Vlade TK-a i pokrenuli smo generalni štrajk, koji je zabranjen zbog specifičnosti koje imamo samo u ovom kantonu, a to je nepriznavanje reprezentativnosti sindikata, iako reprezentativnost postoji na nivou Federacije BiH i u svim ostalim kantonima˝, kazala je doc. dr. Nermina Kravić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora stomatologije i medicine u TK-a.

Primarijus Elvira Konjić, specijalista hirurg naglašava da cilj pokretanja štrajka nisu plaće ljekara.

˝Taj je dio naše borbe realiziran jer je dio dugotrajnih i mučnih pregovora sa Vladom dostigao svoju realizaciju. Sve što smo ispregovarali za doktore medicine uz maksimalna popuštanja, sve je to priznato i ugrađeno u kolektivni ugovor koji je potpisan sa kolegama iz Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu. Cilj ove naše borbe je borba za dostojanstvo struke i naše lično dostojanstvo, kao i borba za pacijenta i održavanje funkcionalnog javnog zdravstvenog sektora˝, poručila je primarijus Konjić.

Dr. Kravić navodi da je položaj zdravstvene struke vrlo kompleksan i da 1.020 ljekara koji su u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije, što predstavlja 90 posto ljekara u javnim zdravstvenim ustanovama u TK-a, ima pravo biti partner u kreiranju zdravstvene politike. 

˝Tu mislim na iskazivanje potreba za zapošljavanjem, jer jedna generacija iskusnih doktora uskoro odlazi u penziju i moramo jačati struku, te imati nekoga kome ćemo prenijeti znanje. Ne želimo da naši najkvalitetniji liječnici odlaze u inostranstvo niti da odlaze u druge centre u državi, nego da im se pruže uslovi i motivi koji će ih ovdje zadržati. Ne želimo biti oni koji će donositi glavne odluke, ali želimo ravnopravno učestvovati u tom procesu˝, navela je dr. Kravić. 

Inače, dr. Kravić podsjeća da je menadžment UKC-a, s namjerom da zastraši ljekare iz Strukovnog sindikata doktora stomatologije i medicine, podnio tužbu zbog najave o pokretanju generalnog štrajka. To se, navodi dr. Kravić, desilo uprkos tome što su ljekari sudskim putem, pomoću arbitraže, dogovorili spisak poslova koje će tokom štrajka obavljati kao hitne poslove. 

˝Nismo pravili restriktivan spisak, ali smo opet dobili tužbu i određena nam je mjera zabrane da štrajkujemo i ta zabrana demokratskog iskazivanja stava je presedan˝, smatra dr. Kravić.

Ljekari će se s istim ciljem i zahtjevima do daljnjeg okupljati tokom trajanja pauze, dok se štrajk u ostalim javnim ustanovama također nastavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije