Uhapšeni borci iz Tuzle pušteni na slobodu: Nisu tukli policiju i pili alkohol

E. H.
Uhapšeni borci iz Tuzle pušteni na slobodu: Nisu tukli policiju i pili alkohol
Deset demobiliziranih boraca koji su uhapšeni u jutrošnjoj akciji deblokade petlje Šićki Brod pušteno je na slobodu, nakon što su ispitani u prostorijama Ministarstva za unutrašnje poslove Tuzlanskog kantona.

Prema informacijama koje je za Radiosarajevo.ba potvrdio advokat jednog od privedenih učesnika protesta Mirnes Ajanović, on je s borcima boravio u prostorijama MUP-a TK-a, te će na zahtjev porodica vjerovatno biti njihov branioc do kraja procesa.

"Razgovarao sam s borcima, ali i sa policijskim službenicima. Strahovao sam od toga da protiv boraca neće biti podignute krivične prijave zbog napada na službeno lice, ali to neće biti slučaj, što svakako znači da policajci nisu bili napadnuti. Dakle, policajci su naguravali borce, a borci se nisu suprotstavljali i tako su pokazali da ne žele sukob s policijom. Tako da će protiv njih biti podignute krivične prijave zbog nepostupanja prema naređenjima službenih osoba", kazao je Ajanović.

On je dodao i kako trenutno postoje brojne oprečne informacije, od toga da su mnogi borci bili u alkoholiziranom stanju, do toga da se građani ponovo spontano okupljaju i žele pokazati podršku borcima tako što će ponovo blokirati petlju Šićki Brod.

"Idemo upravo da provjerim da li ima novih okupljanja. A kada je riječ alkoholiziranosti boraca, evo ja imam dokaze da nije tako. Damir Džafo kojeg ja zastupam i još jedan borac sa sobom imaju alkotestove koji pokazuju da nisu imali ni kapi alkohola u krvi. Ipak, protiv njih ide prekršajni postupak, a ja ću biti u njemu s njima. Moramo reći da ti borci, faktički, nisu napravili ni povredu javnog reda i mira", istaknuo je Ajanović.

Za kraj je dodao i kako se moralo dogoditi da se neki predstavnik vlasti pojavi pred ovim borcima i da im se obrati, kako bi im rekao nešto, te da je pokušavao zvati resornog ministra Salku Bukvarevića, da se njih dvojica zajedno pojave na protestima".

"Iz Vlade FBiH su insistirali da se neko od boraca izdvoji i da dođe na razgovor. Ipak borci ne žele to, ne žele da iko ode iz blokade i da bude smatran kao da je kupljen od političara. Borci vrlo jasno znaju šta žele. Iz tih razloga su tražili da se neko njima obrati svima tu", zaključio je Ajanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije