Uhapšen prvi čovjek Nissana Carlos Ghosn

Radiosarajevo.ba
Uhapšen prvi čovjek Nissana Carlos Ghosn
Foto: EPA-EFE / Carlos Ghosn
Predsjednik Nissan Motorsa Carlos Ghosn uhapšen je u ponedjeljak, nakon što su otkrivena "značajna djela lošeg ponašanja" koje je počinio tokom nekoliko godina zajedno sa još jednim izvršnim direktorom.

Zapanjujući događaji u jednom od vodećih svjetskih lidera u autoindustriji izazvali su krah dionica Nissana i Renaulta na berzi, dva proizvođača automobila koje je vodio Ghosn.

Nissan je ranije naveo u saopćenju da se istraga protiv Ghosna (64 godine) i još jednog člana odbora vodila mjesecima.
"Otkriveni su brojni značajni prekršaji, kao što je lična upotreba imovine kompanije",navedeno je.

Navodno je Ghosn novac kompanije koristio u lične svrhe i duže vrijeme prijavljivo manju plaću od one koju je primao.

"Nissan se duboko izvinjava što izaziva veliku brigu našim dioničarima i zainteresovanim stranama", navodi se u saopštenju kompanije. "Nastavićemo naš rad kako bismo identifikovali naša sporna pitanja upravljanja i preduzeli odgovarajuće mjere".

Dionice Renaulta, gdje je Ghosn glavni direktor, pale su čak 13 posto u Parizu, a na Frankfurtskoj berzi pale su za 10 posto.

Nissanova objava došla je nakon što je završilo trgovanje na berzi u Tokiju, tako da nije bilo trenutnog uticaja na dionice Nissana na ovoj berzi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije