Udruženje mladih Denis Mrnjavac: Nakon 11 godina nema trga koji bi bio opomena

Radiosarajevo.ba
Udruženje mladih Denis Mrnjavac: Nakon 11 godina nema trga koji bi bio opomena

Na današnji dan navršava se jedanaest godina od ubistva Denisa Mrnjavca. Povodom tog dana na tramvajskom stajalištu kod Tehničke škole njegovi prijatelji iz Udruženja Denis Mrnjavac održat će okupljanje i položiti cvijeće ispred fotografije Denisa Mrnjavca.

"Nakon punih 11 godina, Denis je postao sinonim za nasilje nad djecom koje se provodi na ulicama našeg grada i domovine. Nasilje nema naciju, nema vjeru i nema religiju. Nasilje nema dob, godine, spol, ni svrhu, niti cilj! Nasilje postaje broj, odupire se razumijevanju i zdravom razumu, ne suzbija se represijom, a čini se da i društvo potpuno zaboravlja da je odgovornost upravo na njemu.

Nasilje je svrha samo sebi i ima samo posljedice, krv, bol i duboku tragediju. Nažalost, nasilju, čini se, nema ni kraja... Svaki dan, u svim dijelovima našeg grada i naše zemkje neki mladi ljudi i životi bivaju ugroženi i ugašeni kao rezultat nekog 'novog-starog' nasilja.

I nakon 11 godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, nismo uspjeli realizovati ideju da se obližnji park napravi kao spomen trg, mjesto na kom bi se odala počast našem Denisu, kao i svim žrtvama poslijeratnog nasilja nad djecom i mladima. Taj trg bi imao svrhu stalne opomene da se na nasilje treba reagovati, da svi izgubljeni mladi životi na ulicama našeg Grada nisu i neće biti zaboravljeni.

Nažalost, na nasilje reagujemo tek kad se dogodi, kad pokaže svoje ružno lice i kad čujemo za još jednu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo, pričamo o preventivi, o reagiranju, knjiškim i akademskim floskulama is ve se vrlo brzo zaboravi da bi nas novi nasilni čin trgnuo iz uronjenosti u svakodnevnicu i pokazao da ništa od onoga što smo pričaki nema smisla ako se konačno i odlučno nešto i ne poduzme.

Borba protiv nasilja počinje u porodici, nastavlja se u vrtiću i školi, traje kroz cijeli život i nikada ne prestaje. Borba protiv nasilja ne može se i ne smije prepustiti bilo kojoj instituciji, to mora i jeste dužnost svakog čovjeka. Niko nije pošteđen, niko nije siguran i niko nije imun na nasilje! Samo je pitanje vremena, prilike i okolnosti. Nasilnici su među nama - oni čekaju", stoji u saopćenju Udruženja Denis Mrnjavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije