Udruženje logoraša BiH: Četničke parade moraju biti zabranjene!

Radiosarajevo.ba
Udruženje logoraša BiH: Četničke parade moraju biti zabranjene!
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Udruženje logoraša u Bosni i Hercegovine oštro je osudilo javno paradiranje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

"Iako smo već skoro cijelo stoljeće žrtve postojanja i djelovanja fašističkih ideja u Bosni i Hercegovini/na Balkanu, koje se još od 40-ih godina manifestuju kroz normalnom ljudskom umu nepojmljive/nezamislive zločine i genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom bojimo se da je jučer u Višegradu javno i snažno upućena prijetnja slobodi, životu i opstanku", navodi se u saopćenju Udruženja logoraša BiH.

Iz Udruženja, piše N1, smatraju da redovne i neometane parade četnika, popraćene pjesmama koje slave ubijanja, klanja i silovanja nedužnih civila, te kojima je smisao postojanja iz generacije u generaciju Drinu puniti krvlju, trebaju konačno biti sankcionisane i zabranjene.

"U protivnom, sudionici jučerašnjeg postrojavanja će sutra ponovo krenuti u krvavi pohod s one strane Drine, na Bosnu i Hercegovinu, i to u istim onim uniformama u kojima su harali i četrdesetih i devedesetih godina. Dokazalo se da četnički pokret nikada nije bio samo poremećena ideja, već surova i krvava realnost Bošnjaka", saopćeno je.

Iz Udruženja logoraša pozivaju "one koji crpe resurse ove zemlje kako bi svakodnevno zastrašivali i ponižavali žrtve etničkog čišćenja iste te zemlje, te revidiraju presude o genocidu i zločinima koje je osudio cijeli svijet", da prihvate odgovornost za dosad učinjena nedjela i učine sve kako se ona više nikada ne bi ponovila.

"Takođe, pozivamo sve nadležne domaće i međunarodne subjekte da sankcionišu i zabrane ne samo današnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima, istrebljenju i oduzimanju ljudskih života", navodi se u saopćenju.

Jučer su se, podsjetimo, u Višegradu i Draževini okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta - ili da skratimo, četnici - koji su uz gusle pjevali "Biće pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

Više o događajima, ali i reakcijama, možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije