Udruženje filmskih radnika optužuje Josipa Merdžu zbog kršenja prava

Radiosarajevo.ba
Udruženje filmskih radnika optužuje Josipa Merdžu zbog kršenja prava
Foto: Fena / Josip Merdžo

Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini koje okuplja više od 100 filmskih radnika i autora iz BiH zatražilo je razrješenje voditelja Instituta za intelektualno vlasništvo Josipa Merdže u vezi s, kako tvrde, nizom nezakonitih radnji koje je poduzeo u odnosu na to udruženje.

Kako se navodi u otvorenom pismu Udruženja filmskih radnika u BiH, tom je udruženju dodijeljena dozvola za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kabelsko reemitiranje audiovizualnih djela 16. oktobra 2015. godine, čime su domaći autori prvi put stekli mogućnost da se staraju o autorskim pravima samostalno, odnosno putem udruženja koje zastupa njihove interese.

"Dobijanju ove dozvole je prethodio period od dvije godine kontinuiranog ulaganja Udruženja u stvaranje stručne službe, uspostavljanje bilateralne i multilateralne saradnje sa sličnim organizacijama i stvaranju tehničkih uslova koji su nužni za obavljanje poslova kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava.

 Međutim, nakon smjene rukovodstva Instituta za intelektualno vlasništvo i imenovanja Josipa Merdže na mjesto direktora, Udruženju filmskih radnika je oduzeta dozvola arbitrarno, bez provođenja bilo kakvog postupka i bez utvrđivanja bilo kakvih nedostataka koji bi opravdali takvu odluku. Dozvola je data Udruzi Filmske Industrije sa sjedištem u Kiseljaku", ističu u pismu.

Kako navode, na svaki pravni lijek koji je pokrenulo Udruženje filmskih radnika, direktor Instituta je donosio novu odluku na štetu Udruženja filmskih radnika, a u koristi Udruge Filmske Industrije, bez zakonskog uporišta i bilo kakvog obrazloženja.

"Zbog toga se Udruženje filmskih radnika u više navrata obraćalo Upravnoj Inspekciji i Tužilaštvu BiH. Od dodijeljivanja dozvole u oktobru 2015. godine do danas, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini je pokrenulo postupke protiv arbitrarnih i diskriminirajućih odluka Instituta. Međutim, i pored naših višegodišnjih napora da zakonitim putem zaustavimo zloupotrebe položaja direktora Merdže, diskriminiranje i diskreditacija Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine se nastavlja.

Posljednja u nizu povreda Instituta je odluka Instituta da ne provede odluku Suda BiH br. S1 3 U 024730 17 U od 30.10.2018. godine, kojom je poništeno rješenje Instituta 03-47-5-288-21/16GM od 04.01.2017. godine i predmet vraćen Institutu na ponovni postupak. Odluke Suda BiH su konačne, ali direktor Merdžo ni do danas nije postupio po navedenoj presudi.

Insistirajući na vladavini prava, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini se obratilo Institutu sa zahtjevom za provođenje navedene Presude, ali je dobilo nesuvisao odgovor da se zahtjev Udruženja ne može udovoljiti jer je u toku postupak po izvanrednom pravnom lijeku od strane Instituta.

Navedeno postupanje je nezakonito, zbog čega po osnovu čl. 29 Zakona o upravi od Vas tražimo da preduzmete neophodne mjere radi utvrđivanja odgovornosti rukovodioca organa, odnosno pokrenete postupak za smjenjivanje direktora Instituta za intelektualno vlasništvo – Josipa Merdže kako bi se ovakvo nezakonito postupanje sankcionisalo", stoji u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije