Dijalizni pacijenti u FBiH se isključili s aparata: Puštaju nas da umremo

S. Š. J.
Dijalizni pacijenti u FBiH se isključili s aparata: Puštaju nas da umremo
Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH, danas su se u 7 sati odlučili isključiti s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo, zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji.

Potpredsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo Smail Kurtović kazao je za Radiosarajevo.ba kako su u junu još predali svoje zahtjeve predstavnicima Federalnog parlamenta, no niko im još ništa nije odgovorio.

"Mi nismo izašli da rušimo državu, mi smo izašli da tražimo nešto bolje za nas bolesnike i da bude bolje građanima ove zemlje. Mi smo za parlamentarce glasali da oni donose zakone, a ne da oni rade protiv nas. Glavni naš zahtjev jeste usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u Federaciji BiH, odnosno da kroz Zakon bude osiguran tzv. pretpostavljeni pristanak", dodao je Kurtović.

Pretpostavljeni pristanak se odnosi na dio Zakona koji bi propisao da je dopušteno uzimati organe i tkiva s umrle osobe, radi presađivanja u svrhu liječenja, pod uvjetom da se darovatelj tokom života nije tome protivio u pisanom obliku.

"Također, želimo nove aparate i redovne terapije. Puštaju nas da umremo, mi sada nemamo nikakve šanse da se izliječimo, nema transplantacija, niko ništa ne radi za nas. Terapije nisu na zadovoljavajućem nivou kao u susjednim državama, a nijedan dijalizni aparat u Sarajevu trenutno ne zadovoljava standarde potrebne za dijalizu. Jedina dobra stvar jeste što ćemo uskoro dobiti šest novih aparata za dijalizu, za čiju je nabavku novac izdvojio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Na insistiranje Udruženja, izdvojeno je 150.000 KM za šest aparata. Četiri će doći na KCUS, dva u Satelitski centar na Ilidži. Ako ovi protesti ništa ne donesu, vjerujte da ćemo iza nove godine organizirati jače proteste, na kojima ćemo biti spremni na sve", pojasnio je Kurtović.

S obzirom na to da je u 7 sati prva smjena pacijenata trebala otići na dijalizu, ljekari KCUS-a su zamolili prisutne ili da odu na dijalizu ili da potpišu papir kojim preuzimaju odgovornost zbog odbijanja dijalize. Kako su nam kazali iz Udruženja, pacijenti će danas odbiti obje opcije.

Trenutno u BiH oko 3.000 pacijenata ide na hemodijalizu, od kojih se bar 2.000 dijalizira u FBiH. Među njima su Fatima Radeljaš i Mujesira Turulja, koje već godinama odlaze na dijalizu.

"Uskoro će biti pune 24 godine kako sam na dijalizi. A prije deset godina sam mjesecima bila na neispravnom aparatu i govorila sam to doktorima. Niko mi nije vjerovao dok mi nije postalo toliko loše da nisam mogla hodati. Tek onda su me stavili na drugi aparat i pozvali majstora. Strašno je to što nam rade", kazala je Radeljaš. 

Mujesira je na dijalizi već šest godina, a nakon određenog perioda je dobila i hepatitis.

"Nikada mi niko nije pojasnio kako sam dobila hepatitis. Imam kući sina i snahu i dvoje maksumčadi, sve se bojim da im ne prenesem bolest. Nikoga mi ne zanimamo, niko se ne brine o dijaliznim pacijentima", rekla je Turulja.

Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cjelosti se vratiti svakodnevnom načinu života. U BiH je veliki broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetre, gušterače i drugih tkiva, jedina nada da dobiju normalan život.

Uz pacijente KCUS-a, ispred DIP-a su podršku prisutnima pružili i pacijenti Satelitskog hemodijaliznog centra Ilidža, koji su na isti način odbiti da se uključe na aparate u svom centru. Podršku svojim kolegama dale su i transplantirane kolege.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije