UDIK predstavio publikaciju "Ratni zločini u Grabovici - presude"

Radiosarajevo.ba
UDIK predstavio publikaciju "Ratni zločini u Grabovici - presude"
Foto: Hercegovina.info / Grabovica

U povodu 26. godišnjice od ratnog zločina u selu Grabovica kod Jablanice Udruga za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavila je publikaciju "Ratni zločin u Grabovici – presude".

Mladenka, oprosti nam!

Publikacija je objavljena kao osma knjiga u ediciji: Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj ratni zločin dogodio u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Zločin u Grabovici dogodio se tijekom operacije 'Neretva '93', čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara", priopćeno je iz UDIK-a.

Godišnjica zločina u Grabovici: Najmlađa žrtva je djevojčica od četiri godine

U saopćenju se podsjeća da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije "Neretva ‘93".

Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

"Publikacija dokumentira spomenute predmete koji su doneseni pred Županijskim sudom u Mostaru, Kantonalnim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH, te daje listu žrtava ovog ratnog zločina. Knjigu objavljujemo u znak sjećanja na nevino ubijene stanovnike Grabovice", navodi se u priopćenju Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije