"Udarili su me šakom i koljenom u stomak, a onda me tjerali da ljubim zid"

Radiosarajevo.ba
"Udarili su me šakom i koljenom u stomak, a onda me tjerali da ljubim zid"
Foto: Dejan Božić, RAS Srbija / Odvođenje Ivana Begića

Ivan Begić (1997), novinar portala prijedor24.com i banjaluka24.com, juče je na Trgu Krajine uhapšen, a brutalna fotografija njegovog privođenja je obišla svijet, piše Srpskainfo.com.

Haos koji je juče u Banjoj Luci nastao nakon privođenja Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, još uvijek je glavna tema mnogih medija, a fotografija na kojoj nekoliko pripadnika policije nose 21-ogodišnjeg mladića je "krasila" mnoge naslovne strane.

Nakon privođenja Ivana Begića, jučerašnji haos u Banjoj Luci dobio je i međunarodne razmjere, jer je Begić državljanin Hrvatske i kaže da će pomoć i zaštitu zatražiti od komšijske zemlje, kao i međunarodne zajednice.

"Jučer na trgu nisam bio ni kao građanin, ni kao član grupe 'Pravda za Davida', već kao novinar sa istaknutom akreditacijom. U jednom trenutku su me gurali i rekli da sam ušao u štićenu zonu, a onda je došao i komandir, ili ko već, i rekao 'lišite ga slobode'. Prepustio sam se i tada je nastala ta fotografija", kaže Begić.

On tvrdi da su mu policajci u autu govorili da ne smiju da ga tuku pred narodom, te da je zato pred stanicom prošao gore nego na trgu.

"Odveli su me u policijsku stanicu u centru, tu me udarili šakom u vrat i koljenom u stomak, a onda mi rekli, citiram ih, 'ljubi zid'. Nakon toga su me brzo pustili", tvrdi Begić, dodavši da mu je uručen prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije