Učestali potresi i u BiH: Šta raditi u slučaju zemljotresa?

Radiosarajevo.ba
Učestali potresi i u BiH: Šta raditi u slučaju zemljotresa?
Prije nekoliko dana zemljotres je uznemirio građane Bosne i Hercegovine. U četvrtak poslijepodne je također jak zemljotres tresao tlo naše zemlje.

Građani su uznemireni, posebno nakon strahovitih fotografija i snimaka koji stižu iz Italije u posljednjim mjesecima. 

No, kako smo i ranije pisali, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Italija, Albanija, Grčka i Turska su zemlje koje se odlikuju izraženom seizmičkom aktivnošću. Zemljotres ne možemo spriječiti, ali sigurno možemo učiniti sve kako bismo olakšali preživljavanje.

Kantonalna uprava Civilne zaštite Sarajeva objavila je prije nekoliko godina uputstvo za postupanje građana u slučaju zemljotresa.

Šta činiti? 

Prije zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane.

Za vrijeme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost i ne paničiti jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakovanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije