Učenici u Zvorniku bojkotirali nastavu zbog nepriznavanja bosanskog jezika

Fena
Učenici u Zvorniku bojkotirali nastavu zbog nepriznavanja bosanskog jezika
Iako je većina škola u cijeloj Bosni i Hercegovini započela nastavu u drugom polugodištu, to nije slučaj u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava", u Liplju kod Zvornika, gdje učenici bojkotiraju nastavu.

Tačnije, ovi učenici bošnjačke nacionalnosti odlukom svojih roditelja danas nisu sjeli u školske klupe, zbog ranijeg nepriznavanja bosanskog jezika u ovoj školi. Roditelji ističu kako njihova djeca neće sjesti u školske klupe sve dok u knjižice njihove djece ne bude upisan bosanski jezik, umjesto jezik bošnjačkog naroda.

Prema ranijim izjavama Muharema Sinanovića, jednog od roditelja bošnjačke djece, nastava će biti obustavljena do daljenjeg, odnosno dok se djeci ne omogući da izučavaju bosanski jezik.

Oni su protestirali i na kraju prvog polugodišta, jer im u đačke knjižice nije upisan bosanski jezik.

Bošnjačkih roditelji s tog područja najavili su da postoji mogućnost da im se u protestu i bojkotu nastave pridruže i druge područne škole iz Zvornika u kojima se uči nacionalna grupa predmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije