Učenici u Velikoj Britaniji učit će o ratu u BiH s akcentom na genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Učenici u Velikoj Britaniji učit će o ratu u BiH s akcentom na genocid u Srebrenici

Učenici svih javnih škola u Velikoj Britaniji imat će priliku izučavati sve relevantne činjenice iz ratnog perioda u Bosni i Hercegovini od '92. do '95.godine, s posebnim akcentom na genocid u Srebrenici, najavljeno je to na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s predstavnicima britanskih sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja , te osnivačem i predsjednikom Fondacije "Remembering Srebrenica" dr. Waqarom Azmijem.

"Vrlo nam je bitno da djeca u Britaniji budu upoznata sa srebreničkom tragedijom, ali i sa svim onim što je vaš narod proživio tokom četiri godine opsade Sarajeva", naglasio je Azmi.

Potcrtao je kako je ova fondacija i formirana s ciljem podsticanja na toleranciju, međureligijsko poštovanje, podizanja svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studentske i učeničke posjete i druge vrste aktivnosti koje se poduzimaju radi prevladavanja mržnje, predrasuda i strahova.

"Djeca trebaju da uče iz knjiga o historiji gdje bi im se tačno predočile činjenice, kao i da sve što je vezano za ovaj naš najteži period treba nazvati pravim imenom. Ne smijemo dozvoliti da živimo u zabludi da su svi isti, jer to nije tako", istaknuo je premijer Konaković te podržao inicijativu predstavnika ovih sindikata, smatrajući je izuzetno značajnom.

Dogovoreno je da se u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i institutima za istraživanje ratnih zločina i historiju osiguraju svi relevantni podaci koji će doprinijeti izučavanju ratnih dešavanja u svjetlu kakvi su oni zaista i bili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije