Nakon povratka učenika: Direktorica vršila pritisak, misli da ne treba biti tužbi

Radiosarajevo.ba
Nakon povratka učenika: Direktorica vršila pritisak, misli da ne treba biti tužbi
Grupa učenika Ekonomske škole iz Banje Luke koji su prekinuli ekskurziju u Italiji, vratili su se u Banju Luku, nakon što je u ponedjeljak izgorio autobus kojim su putovali. Roditelji nezadovoljni organizacijom putovanja najavili su tužbe.

U Banju Luku je doputovalo 25 učenika u pratnji profesora. Na put su krenuli sinoć, nakon što su im u Milanu uručeni privremeni pasoši. Suze i radost današnja su slika roditelja i učenika.

"Progurali smo se, izašli smo svi u roku od oko 20 sekundi", rekao je učlenik Peđa Džadžidedić.

"Svi su dobili napad panike. Nema, tu je guranje bilo, padanje. Uglavnom, mi smo se spasili. To je najvažnije", izjavila je učenica Zorana Dević.

Završena avantura u Italiji: Banjalučki učenici se vratili kući

Traumu su, kažu nam roditelji, doživjeli i djeca i oni, kako zbog situacije u kojoj su se učenici našli, tako i zbog navodnog pritiska koji je nad đacima vršen, kako tvrde, da im se ne dozvoli povratak kući nakon nezgode već da nastave ekskurziju.

"Oni su samo nama govorili da se nastavlja ovo, međutim već smo se složili da većina hoće da se vrati", dodao je Hadžidedić.

Dok učenici nevoljno otkrivaju sve pred kamerama, roditelji ističu da je od djece traženo da nastave ekskurziju. Oni su se obratili i ministru prosvjete, koji je direktorki škole poručio da se pritisci nad djecom ne smiju vršiti i da su obavezni da onoj djeci koja žele povratak to i omoguće, prenosi RTRS.

"Pa jesu, agencija je tražila da ostanemo. Profesori nisu, bili su neutralni", istaknula je Dević.

Roditelji najavljuju tužbu protiv škole i organizatora putovanja zbog, kako kažu, nekorektnog postupanja s učenicima nakon nezgode.

"Ljudi moraju naučiti da se prihvate odgovornosti za ono što rade. Ovo će se završiti sudskim epilogom. Vidjećemo da li ćemo ih tužiti ovdje ili u Italiji. Uglavnom ovo će se završiti sudskim epilogom i neće ovdje biti nagodbe", naglasio je roditelj Senad Hadžidedić.

Direktorica Ekonomske škole Nada Vulić, koja je nastavila putovanje s drugim učenicima, ističe da je želja učenika ispoštovana i da je komunikacija s đacima bila dobra. Dodaje da će pričinjena šteta učenicima biti nadoknađena.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske navode da će ispitati cijeli slučaj. Gradska uprava Grada Banjaluka izrazila je zahvalnost italijanskim gradskim vlastima, koje su pokazale solidarnost prema banjalučkim učenicima. Roditelji su zahvalili gradonačelniku Banje Luke Igoru Radojičiću i resornom ministru Dani Maleševiću što su imali razumijevanja za novonastalu situaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije