Ubijeni iranski general Qassem Soleimani bio u BiH tokom rata?

Radiosarajevo.ba
Ubijeni iranski general Qassem Soleimani bio u BiH tokom rata?
Foto: EPA-EFE / Qasem Soleimani

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general Qassem Soleimani bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tokom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Diab (56) je sa Soleimanijem pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, a kada je general saznao da njegov sagovornik dolazi iz Hrvatske, samo je upitao kakva je situacija u BiH, piše Večernji list.

Hasan Haidar Diab - undefined

Foto: Screenshot: Hasan Haidar Diab

Na Diabovo pitanje da li je bio u BiH, Qassem je odgovorio:

„Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu“.

Kada mu je na rastanku rekao neka se čuva, Soleimanijev odgovor je bio:

„Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja“, naveo je Diab u tekstu.

Prema Diabovim riječima, s generalom Soleimanijem lično se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016., a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. On navodi da je iranski general djelovao jako skromno, kao i da se „videlo da je vagao svaku izgovorenu riječ“.

U daljem toku teksta za Večernji list, Diab se osvrnuo ni kult ličnosti ubijenog iranskog generala, odnosno, na njegove impozantne taktičke i borbene strategije.

Qassem Soleimani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga 'Džejms Bondom Bliskog istoka'“, piše Diab.

Prema obavještajnim podacima, Soleimanija su likvidirle SAD na povratku iz Sirije gdje je zapovedao ofanzivom na provinciju Idlib, poslednje uporište džihadističkih grupa. Zapovjednik iranskih snaga Kudsa cio život je posvetio jednom cilju – da zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije, tvrdi Diab.

Ali Kuds je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim geopolitičkim izazovima. Uvijek je bio predan Islamskoj revoluciji i živio skromno. Upravo je pod njegovim vođstvom ranih 2000-ih počela da se razvija „Osovina otpora Sjedinjenim Državama“ na Bliskom istoku, koja i dalje odolijeva politici SAD-a Saudijske Arabije i Izraela, navodi se u tekstu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije