Ubice Arnele Đogić traže manju kaznu: Vrhovni sud danas o žalbi

J. Ć.
Ubice Arnele Đogić traže manju kaznu: Vrhovni sud danas o žalbi
Vrhovni sud FBiH danas u 12 sati razmatrat će žalbu na presudu koju je Kantonalni sud u Zenici izrekao Murizu Brkiću i Avdiji Selimoviću za monstruozno ubistvo Arnele Đogić u Olovu.

Ove informacije potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH Ilhana Tahmaz Jamak.

Prema riječima glasnogovornice, Avdija Selimović i Muriz Brkić žalili su se Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na visinu kazne od po 40 godine.

Nakon sjednice bit će poznato više navoda iz žalbi te će se znati i više detalja vezanih za ovaj slučaj.

Podsjećamo, sudija je prihvatio njihovo priznanje krivice, te osuđeni sada traže da im se smanji visina kazne po tom osnovu.

U optužnici se navodi da su Selimović i Brkić na okrutan i svirep način ubili djevojku, nanijevši joj prvo teške tjelesne povrede, potom je usmrtivši nožem. Podsjećamo vas, Brkić i Selimović su 27. februara 2016, u Olovu dogovorili da ubiju Arnelu, koja se prethodno duži period zabavljala s Avdijom, a, nakon prekida, započela je vezu s Kenanom Trakićem, zbog čega je Avdija bio ljubomoran.

On je vozilom došao u mjesto Ceribašići - Sokolac po Muriza Brkića. Oko 16 sati dovezli su se na lokalitet Čudanski krševi, gdje su utvrdili najpogodnije mjesto da sakriju Arnelino tijelo nakon što je ubiju. Nakon što su našli pogodno mjesto, odvezli su se nazad u Olovo u kafić, gdje su pili alkohol, a zatim su otišli do mjesta zvano Brda, gdje je Muriz izašao iz vozila i ostao čekati da se Avdija u Olovu nađe s Arnelom i doveze je na mjesto gdje ga je Muriz čekao. Avdija se oko 18.30 sati našao s Arnelom, a ona je sjela u njegovo vozilo na zadnje sjedište.

Dovezavši se do dogovorenog mjesta, Avdija je zaustavio vozilo u koje je Muriz ušao, sjeo na mjesto suvozača i odmah se obratio Avdiji riječima: "Avdija, hoćemo li sada", na što je on, vozeći prema mjestu Čudanski krševi, odgovorio: "Odmah".

Muriz je prešao na zadnje sjedište, gdje je djevojku pretukao pesnicama.

Po dolasku u mjesto Velika krivina, Avdija je izašao iz auta, zapalio cigaretu, a onda iz gepeka izvadio uže za vezanje bala sijena koje su žrtvi vezali preko usta stežući joj jezik. Nakon toga Avdija ih je odvezao do mjesta Čudanski krševi. Kada su se dovezli, izvukli su Arnelu vani te su je bacili potrbuške na zemlju. Avdija je tada iz vrata vozila uzeo nož dužine oko 15 centimetara te ga je dao Murizu govoreći: "Uradi to da ne ostane živa."

Nakon što su je usmrtili, tijelo su bacili niz liticu visoku 70 metara. Poslije toga su se odvezli prema Olovu, a u mjestu Čunište izašli su iz vozila i oprali ruke. Kasnije su bacili i Arneline stvari, a potom su otišli u kafanu, gdje su pili i slavili.

Kenan Trakić, momak ubijene Arnele, ranije je za Avaz tvrdio da su Selimović i Brkić u Carevoj Ćupriji tražili i njega da ga ubiju. Tada je Trakić kazao da je na vrijeme uspio otići te da je bio s nekolicinom svojih prijatelja koji su ga, vjerovatno, spasili sigurne smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije