U Zenici održana vježba zbrinjavanja povreda u kući

Anadolija
U Zenici održana vježba zbrinjavanja povreda u kući
Volonteri Crvenog križa grada Zenica organizirali su u subotu pokaznu vježbu zbrinjavanja povreda nastalih u domovima povodom Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava druge subote u mjesecu septembru.

Uz info-štand i podjelu edukativnih letaka koji su nastali u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane, volonteri Crvenog križa održali su i pokaznu vježbu zbrinjavanja povreda nastalih u kući.

Mirela Hodžić, sekretar Crvenog križa grada Zenica, rekla je kako je današnja pokazna vježba namijenjena prvenstveno starijoj populaciji građanstva.

„Od 2000. godine se obilježava Svjetski dan prve pomoći na inicijativu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i to je druga subota u mjesecu septembru, te svake godine imamo drugačije teme. Ove godine je tema 'Spriječi povrede u kući – nauči tehnike i nauči pružiti pomoć u kući'. Naša ciljna grupa su uglavnom starije osobe koje žive same, slabijeg zdravstvenog  stanja, imaju oslabljen sluh ili vid i kako da oni sami sebi pomognu i pruže pomoć dok ne stigne stručna pomoć.

Ovaj Svjetski dan je za nas važan i zbog toga što je Crveni križ nastao na temeljima prve pomoći i ovaj datum smo obilježili nizom aktivnosti, u ponedjeljak smo održali radionicu u dnevnom centru Crvenog križa za starije osobe te radionicu prve pomoći za volontere i volonterke u programu kućne njege. Danas završavamo aktivnosti sa ovim info-štandom na kojem smo dijelili letke sa ilustracijama, kako sebe zaštiti i pružiti pomoć te na kraju pokazna vježba sa prikazom realistične situacije povreda u kući“, rekla je Hodžić.

Naglasila je kako Crveni križ ima nekoliko programa tokom cijele godine te da Crveni križ grada Zenica, ali i na nivou cijele države, ima veliki broj volontera.

Haris Husejnagić, volonter je Crvenog križa grada Zenica i autor ovogodišnjeg scenarija za pokaznu vježbu, također je učestvovao u pokaznoj vježbi.

„Kao što znate, ovo nije fiksan datum, i svake godine imamo neke druge smjernice, a ove godine je tema prva pomoć u domaćinstvu. Osmislili smo određeni scenarij, volontere smo našminkali sa povredama kako bi bilo što realističnije te da građanstvo vidi kako to može izgledati, a na to ćemo uraditi pokaznu vježbu, porodično okupljanje kao za praznike, s obzirom na to da su praznici poput Bajrama bili nedavno“, rekao je Husejnagić te dodao kako prva pomoć predstavlja 70 posto spašavanja života u situacijama kada se nesreća dogodi pri čemu treba ostati smiren, procijeniti situaciju te pozvati službe hitne medicinske pomoći.

Husejnagić je naglasio kako je volonterski rad izuzetno bitan radi sticanja radne navike, a da volontiranje u organizaciji poput Crvenog križa znači i spašavanje života.

„Veoma je važno volontirati, mnogo se uči od početka i bitno je steći radnu naviku. Mnogi ljudi ne žele da rade volonterski nego traže profit i zaradu. Meni je važno da nekome spasim život, to nema cijene i zato se bavim ovakvim volonterskim radom“, rekao je Husejnagić te dodao kako Crveni križ grada Zenica uvijek rado prima volontere kojih trenutno ima oko dvije stotine.

Nakon pokazne vježbe održane na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, koja je za cilj imala pokazati kako mogu nastati povrede u domaćinstvu te kako ih zbrinuti, volonteri Crvenog križa su završili aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije