U Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

0
Anadolija
 U Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana
Foto:Anadolija / Dan_nezavisnosti_kolaci

Nihad Aličković, osnivač Pokreta "AntiDayton", organizatora obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na ovaj način, izjavio je da posljednjih godina na simboličan način obilježavaju datume važne u historiji BiH.

"Danas smo tu da obilježimo jedan od historijskih datuma naše domovine. Prvi mart, Dan nezavisnosti, definitivno je jedan od najbitnijih i najznačajnijih datuma naše zemlje. Svaki put pokušavamo na poseban način da to uradimo. Ovaj put smo donijeli 300 kolača u obliku ljiljana", pojasnio je Aličković.

Kolače su podijelili građanima i na taj način svima žele čestitati Dan nezavisnosti BiH, piše Anadolija.

Dan_nezavisnosti_kolaci - undefined

Foto:Anadolija: Dan_nezavisnosti_kolaci

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum - 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije