U Sarajevu počeo najveći regionalni događaj iz oblasti nefrologije

Fena
U Sarajevu počeo najveći regionalni događaj iz oblasti nefrologije
FOTO: Fena / prof.dr. Mladen Knotek
Kongres Balkanske asocijacije nefrologa o temi ''Transplantacija i umjetni organi (BANTAO)'' počeo je večeras u Sarajevu i to je najznačajniji naučni događaj za razvoj nefrologije, dijalize i transplantacije.

Dobrodošlicu eminentnim ljekarima, ekspertima iz Evrope, BiH i regije, poželio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj te prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA Aida Hadžić, koji su ukazali na važnost održavanja takvog skupa.

"Danas kada su bolesti bubrega kod nas i u svijetu u porastu, neophodno je stalno iznova sagledati nove načine i tehnike liječenja, stoga ovakve konferencije doprinose boljem razumijevanju same problematike i rade na podizanju svijesti šire društvene zajednice da zdravlje nije samo odsustvo bolesti nego da u sebi sadrži oblike prevencije", kazao je Škrijelj.

U radu kongresa učestvuje oko 400 nefrologa, od čega je 70 predavača iz 18 država. Bit će održan i kontinuirani kurs medicinske edukacije, a bit će uručeni i evropski certifikati. Teme predavanja su iz oblasti kliničke nefrologije, dijalize, transplantacije i arterijske hipertenzije. 

Specijalist nefrologije u Kliničkoj bolnici Merkur i jedan od vodećih hrvatskih liječnika na polju transplantacijske medicine prof.dr. Mladen Knotek u izjavu za Fenu kaže da još uvijek nema nekih velikih novina u prevenciji kronične bubrežne bolesti, te je najvažnija kontrola arterijskog tlaka.

prof.dr. Mladen Knotek - undefined

FOTO: Fena / prof.dr. Mladen Knotek

"Ključna je kontrola arterijskog tlaka kao i rano uočavanje kronične bubrežne bolesti. Svaka nenormalna količina proteina u urinu trebala bi biti znak za daljnju obradu bolesnika", kazao je Knotek.

Ono što je u nefrologiji važno, naglasio je on, je transplantacija bubrega.

"Transplantaciju treba poticati, to je za ljude koji već imaju tešku kroničnu bolest jedini način da se u potpunosti rehabilitiraju", istakao je prof. Knotek.

Republika Hrvatska je druga na svijetu po broju donora organa prema broju stanovnika. Hrvatski zakon pretpostavlja univerzalni pristanak na doniranje organa. Ukoliko se izričito osoba ne protivi doniranju, smatra se da je potencijalni donor. Javnost podupire takav stav i to je rezultiralo jako velikim uspjehom u transplantacijama.

Profesor Knotek smatra da svijest o bubrežnim bolestima nije razvijena kod ljudi, na žalost.

"Bubrezi uglavnom ne bole, tako da većina pacijenata nije ni svjesna da ima bubrežnu bolest dok ona nije poodmakla", navodi Knotek te naglašava da treba poraditi na tome da javnost, ali i liječnici obiteljske medicine postanu svjesni, u većoj mjeri, bubrežnih bolesti i potrebe njihovog ranog otkrivanja.

Kongres organizira Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja nefrologa (ISN) i Evropskog udruženja nefrologa (ERA-EDTA), a prisustvuju nefrolozi iz cijele Bosne i Hercegovine.  

Kongres će biti završen 8. oktobra dodjelom evropskih certifikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije