U Sarajevu danas prvo vakcinisanje protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu danas prvo vakcinisanje protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vakcinacija zdravstvenih radnika Opće bolnice u Sarajevu počinje danas.

Ovu informaciju je jučer za portal Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica Opće bolnice Jasmina Dučić.

Podsjećamo, radi se o vakcinama koje je Bosni i Hercegovini donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Opću bolnicu stiglo je, kako se doznaje, 170 doza.

"Prvo će se vakcinisati svi zaposlenici iz COVID odjela - doktori, medicinske sestre, čistačice", rekla nam je Dučić.

Nakon toga, čeka se do 12 sedmica na revakcinaciju.

Predstavnicima ove bolnice je jučer, na sastanku s predstavnicima iz Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pokazana potvrda sa popratnim pismom Vučića u kojem garantuje da će dostaviti i drugu dozu vakcina.

U Općoj bolnici će šest timova raditi vakcinisanje i nadaju se da će već danas završiti cijeli proces.

Radi se o AstraZeneca vakcinama.

Proces vakcinacije u BiH

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine s COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su Federacija BiH i drugi bh entitet, Republika Srpska izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Vlada FBiH, je na hitnoj sjednici u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku o nabavci 400.000 vakcina protiv COVID-19 bolesti. Potvrđeno je i formiranje 'ad hoc' tima koji će u ime Federacije BiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

Istovremeno je u RS u ponedjeljak 8. marta stigao novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V. Prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V u RS je stigao 1. marta. Nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, raspoređene su zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom. Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Posjednjih dana bilježi se porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva u BiH.

U posljednja 24 sata zdravstvenim institucijama BiH prijavljeno je 1.251 novozaraženih, dok je 48 ljudi preminulo od posljedica zaraze koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije