'U ramazanu je naša snaga, omekšajmo srca i otvorimo ih'

Radiosarajevo.ba
'U ramazanu je naša snaga, omekšajmo srca i otvorimo ih'
Radiosarajevo.ba / Husein Kavazović
Ramazan predstavlja snagu svakog vjernika, to je mjesec u kojem vjernik otvara svoje srce kako bi u njega ušlo svjetlo vjere, poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisu-l-ulema je poručio vjernicima da ramazanske dane provedu u ibadetu i činjenju dobrih djela. 

"Braćo i sestre u vjeri, mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću, on je neovisan od stvorenja, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru, to je mjesec u kojem se potpuno predajemo Allahu, skrušeni bogobojaznošću. U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca, otvorimo ih da u njih uđe svjetlo vjere. Neka u ovom mjesecu očvrsnu naše porodice, neka se ljudbav u njima širi. Provedimo razaman u ibdaetu, neka naša dobra djela budu putokaz drugima, učinimo puno više da budemo bolji. Neka nam svima donese mir", naglasio je Kavazović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Prvi teravih-namaz klanjat će se večeras, a prvi dan posta je sutra, 6. juna.  Mjesec ramazan ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je petog jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije