U Potočarima otvorena ambulanta, gradit će se i dom za starija lica

Anadolija
U Potočarima otvorena ambulanta, gradit će se i dom za starija lica
Foto: AA / Potočari

U Potočarima kod Srebrenice danas je svečano otvorena ambulanta koju je finansirao Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti "Emmaus" u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Nedaleko od svog centra u Potočarima gdje se nalazi internatski smještaj za djecu i drugi sadržaji, MFS "Emmaus" kupio je plac veličine šest duluma gdje će, pored ambulante, biti i centar za stare čija se izgradnja planira u narednom periodu, a danas je tim povodom položen i kamen temeljac. 

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju Međunarodnog foruma solidarnost "Emmaus" u BiH, izjavio je da su danas imali nekoliko događaja. 

"Radi se o svečanom otvorenju naše ambulante koju smo gradili u proteklih godinu dana uz pomoć naših donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drugi je polaganje kamena temeljca za izgradnju doma za stara lica", pojasnio je Škrebo. 

Podsjetio je da su sa izgradnjom ambulante počeli u junu prošle godine. 

Potočari - undefined

Ambulanta u Potočarima

"Ambulanta će koristiti svim građanima općine Srebrenica i šire. U objekat je uloženo oko 150.000 KM, mimo troškova koje smo imali zbog kupovine zemljišta, papirologije", rekao je Škrebo.

Kako je kazao, gradnja doma za starija lica će trajati duži vremenski period, a koštat će nekoliko miliona KM. 

"Nemamo još informaciju o koliko sredstava će biti riječ, ali radit će se o milionskom iznosu jer naš donator insistira na evropskim standardima", dodao je Škrebo.

Današnjim aktivnostima prisustvovao je i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je ukazao na značaj danas otvorene ambulante, ali i budućeg doma za starija lica. 

"Misija, odnosno zadatak svih nas koji smo na odgovornim funkcijama jeste da stvorimo bolje uslove za život građana Srebrenice jer smo u proteklom periodu imali strašnu tragediju koju moramo nadoknaditi ekonomskim razvojem i da one koji su ostali u Srebrenici zadržimo tu i stvorimo uslove za povratak građana koji su otišli iz ovog grada", rekao je načelnik Srebrenice u obraćanju prisutnima na današnjem otvorenju ambulante. 

Smatra da će ambulanta u velikoj mjeri doprinijeti da život građana Srebrenice bude bolji, da zdravstvena zaštita bude bolja. 

"Ovo je zaista možda jedna od najboljih ideja koje su realizovane u proteklom periodu u Srebrenici jer jedan ovakav objekat koji će se brinuti kako o najstarijim stanovnicima tako i ostalim, koji su udaljeni od centra Srebrenice nekoliko kilometara, jeste način da se poboljša njihov život. A to je cilj svih nas, poboljšati život građana Srebrenice", rekao je Grujičić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije