U porastu vodostaji gotovo svih rijeka: Najviše kiše palo u Foči

AA
U porastu vodostaji gotovo svih rijeka: Najviše kiše palo u Foči

Usljed novih kišnih padavina koje su registrovane u Bosni i Hercegovini došlo je do povećanja vodostaja rijeka, ali za sada nema prijetnji od njihovog izlijevanja.

Vodostaj rijeke Bosne (Reljevo) iznosi 157 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je u Zenici njena visina 115 centimetara i u opadanju je.

U porastu je i nivo rijeke Miljacke (Ćumurija) gdje je dostigla visinu od 106 centimetara i ima tendenciju rasta, a u porastu je i rijeka Jala u Tuzli čiji vodostaj iznosi 47 centimatara.

Raste i nivo rijeke Sane koji je u Sanskom Mostu na nivou od 88 centimetara i dalje raste, dok u Vrhpolju nivo Sane iznosi 54 centimetra i stagnira.

Jedino je u opadanju nivo rijeke Une čija visina u Bihaću iznosi 25 centimetara i opada, dok je u Martin Brodu njena visina 46 centimetara i stagnira.

Inače, najviše kiše u proteklom periodu palo je u dijelovima istočne i zapadne Bosne, te nešto manje u centralnim i sjeveroistočnim dijelovima BiH.

Tako je najviše kišnih padavina registrovano u Foči, te Banja Luci, Bosanskom Novom i Livnu. Nešto manje padavina bilo je na području Doboja, Han-Pijeska, Nevesinja, Tuzle, Prijedora, te Zenice.

Veoma male količine padavina registrovane su u Bihaću, Bileći, na Bjelašnici, u Bosanskoj Gradišci, Bugojnu, na Ivan-Sedlu, u Mostaru, Mrkonjić-Gradu, Sanskom Mostu, Sarajevu, na Sokocu, u Srebrenici, Trebinju i Višegradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije