U ponedjeljak novi saziv Vijeća ministara: Ali bez jednog ministra i zamjenika

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak novi saziv Vijeća ministara: Ali bez jednog ministra i zamjenika
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Donio sam odluku o imenovanju osam ministara i devet zamjenika ministara, dok su neophodne dodatne provjere za po jednog kandidata za ministra i zamjenika u Vijeću ministara BiH, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija dodajući da je odluku uputio Komisiji za izbor Vijeća ministara.

On je istakao kako očekuje da će u ponedjeljak, 23. decembra, biti obavljen njihov izbor u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, odnosno imenovano novo Vijeće ministara.

Dodao je da SIPA još nije završila provjeru za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića iz DNS-a, te da provjere još traju i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića, kojem je sporna diploma iz prijeratnog perioda.

Mlađen Božović - undefined

Foto: ATV: Mlađen Božović

Mijatović sada treba sa fakultetom u Tuzli da sve isprovjerava i dokaže tačnost podataka. Ukoliko ne mogne to dokazati, Tegeltija je istakao da će onda Socijalistička partija morati predložiti novog kandidata.

„SIPA je tražila podatak o jednom navodu iz Božovićevih obrazaca koje je popunjavao. Oni su tražili da vjerodostojnost tih podataka potvrdi Sud BiH, a oni su u toku dana dobili obavještenje da za to nisu nadležni, već da se obrate drugom sudu. Zbog toga SIPA nije mogla danas završiti provjeru za Božovića“, kazao je Tegeltija.

Kandidat za zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine je Vladimir Mijatović iz Zvornika, koji je predsjednik Gradskog odbora Zvornik i član Glavnog odbora Socijalističke partije. Međutim, Mijatović još uvijek nije prošao provjere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da zna razlog.

„Prema mojim informacijama, kandidat za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović neće proći sigurnosnu provjeru jer mu je sporna diploma srednje škole“, napisao je Mektić.

Vladimir Mijatović - undefined

Foto: Screenshot: Vladimir Mijatović

Predstavnički dom Parlamenta BiH bi u ponedjeljak, 23. decembra, trebao potvrditi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, ali bez Mijatovića i Mlađena Božovića, kandidata za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije