Ekshumirani posmrtni ostaci devet civilnih žrtava rata

Radiosarajevo.ba
Ekshumirani posmrtni ostaci devet civilnih žrtava rata
Arhiv / Ilustracija
Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava započeta je na području lokaliteta Kazan bašča, mikrolokalitet Muslimansko mezarje u općini Zvornik.

 Ekshumacija je započeta u ranim jutarnjim satima pod nadzorom Tužilaštva BiH i do sada je ekshumirano devet tijela civilnih žrtava rata u vojničkim vrećama oznake „ZOV“, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Pronađeni  posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije