U oktobru vježba "Brzi odgovor" na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika

AA
U oktobru vježba "Brzi odgovor" na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika
Foto: EUFOR / Ilustracija
Vježba operacija podrške miru "Brzi odgovor 2017.", koju predvodi EUFOR, bit će održana od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika.

Ovo će biti prvi put da će agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbati u realističnim situacijama u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije. 

"Brzi odgovor 2017." uvježbava osposobljenost EUFOR-a da pozove rezervne snage da podrže i održavaju sigurno i stabilno okruženje u podršci lokalnim vlastima, agencije za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH. EUFOR ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN za ovu aktivnost, te redovno izvodi vježbe u kojima se pozivaju snage za pojačanje.

Ova međunarodna vježba uključuje Multinacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage srednjeg nivoa iz Ujedinjenog Kraljevstva i taktički bataljon rezervnih snaga koji dolazi sa Kosova. EUFOR ima mogućnost osloniti se na mobilne i svestrane rezervne snage iz bliskog okruženja, ako je potrebno osnažiti snage na terenu i boriti se protiv bilo kakve vojne nepredviđene situacije i dati podršku Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane.

EUFOR podržava lokalne vlasti, agencije za provođenje zakona i Oružane snage BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH i pomaže u uspostavljanju klime u kojoj se mirovni proces može nastaviti. Jedna od lokacija za vježbu će biti Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje će EUFOR podržati SIPU i Graničnu policiju, kao i aerodromske službe u uvježavanju njihovih obaveznih operativnih aktivnosti. Područje u okolini Pazarića bit će još jedno mjesto obuke, gdje će EUFOR podržati OSBiH u osiguranju mjesta za skladištenje municije Krupa od potencijalnih neprijateljskih prijetnji.

Agencije za provođenje zakona BiH štite građane BiH kroz povećanje osjećaja sigurnosti i povjerenja u sistem sigurnosti, jačanje saradnje sa javnošću i sa drugim službama za provođenje zakona.

Oružane snage BiH učestvovat će u vježbi Brzi odgovor 2017. sa dva pješadijska voda 6. pješadijske brigade, jednim timom za odlaganje eksplozivnih sredstava Brigade za taktičku podršku i elementima jedinice Logističke komande. Provođenjem operacija očuvanja stabilnosti i zajedničkom obukom na području Pazarića u sklopu vježbe "Brzi odgovor", jedinice OSBiH će prakticirati i procijeniti svoju osposobljenost za zajednički odgovor prema predviđenom scenariju.

Brzi odgovor je od velikog značaja za OSBiH, jer procjenjuje nivo obučenosti, kao i stepen interoperabilnosti jedinica OSBiH sa jedinicama EUFOR-a, što je krunska tačka osposobljavanja i izgradnje kapaciteta OSBiH u prethodnom periodu.

Ministarstvo sigurnosti BiH, zajedno sa svojim sigurnosnim agencijama, nastavlja rad na jačanju sigurnosti svih građana BiH. Ova vježba je jedan od načina provjere spremnosti policijskih agencija i drugih institucija da reaguju u slučaju bilo kakve prijetnje po sigurnost, a vježbom se ponajviše jača koordinacija policijskih tijela BiH sa međunarodnim mirovnim snagama u BiH.

Evropska unija ostaje posvećena BiH i kroz vojno prisustvo EUFOR-a, te nastavlja podržavati napore BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije