U nedjelju prijevremeni izbori u Bosni i Hercegovini: Počinje borba za 9 pozicija

L. R.
U nedjelju prijevremeni izbori u Bosni i Hercegovini: Počinje borba za 9 pozicija
Arhiv / Ilustracija

U nedjelju, 17. februara u devet općina/gradova bit će održani prijevremeni izbori za načelnike/gradonačelnike.

Izbori se održavaju u općinama i gradovima čiji su čelnici podnijeli ostavke, a biraju se gradonačelnici Doboja i Trebinja, kao i načelnici opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je da je 120 hiljada KM, koliko je potrebno za održavanje ovih izbora, osigurano, a da su novac obezbijedili gradovi i opštine u kojima se održavaju izbori. 

"U biti, CIK je spreman, sve teče po planu", kazala nam je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju ujutro, u 7 sati, a zatvarju istog dana u 19 časova. Izborna šutnja počinje u subotu ujutro, u 7 sati i traje sve do zatvaranja biračkih mjesta.

Za poziciju gradonačelnika Doboja bori se osam kandidata i to: Nebojša Šainović (SDS), Slobodan Dević (SPAS), te šest nezavisnih kandidata Boris Jerinić, Igor Jovanović, Slađan Starčević, Vladimir Marković, Goran Simić i Milovan Dujaković.

U Trebinju, gdje se također traži novi gradonačelnik, kandidirali su se Mirko Ćurić (SNSD) i Saša Borjana iz koalicije Trebinje zaslužuje bolje.

U Bosanskom Petrovcu kandidirali su se Ermin Hajder (SDP), Senada Mehdin (SDA), Emina Mešić (SNSD) i Rusmir Mujadžić (DF)te nezavisni kandidati Dejan Prošić i Branko Despot.

U Bužimu su tri kandidata, Mersudin Nanić (SDA), te nezavisni kandidati Nedžad Kudelić i Izudin Bosnić. 

U Drvaru su načelnički kandidati Dušica Runić (SNSD) te Darko Kajtez (nezavisni), a u Ribniku Nebojša Karać (SNSD) i Nikola Stojaković (SP).

U Bosanskom Grahovu se za poziciju načelnika bore Uroš Makić (SNSD) i Milorad Gligić (nezavisni), dok je za načelnika Općine Domaljevac-Šamac kandidiran samo Stjepan Piljić (HDZ BiH).

U Kaknju su se kandidirali Eldin Mioč (SDP), Aldin Šljivo (SDA), Ivica Petrović (HDZBiH) te Hamza Begić (nezavisni kandidat).

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' posmatrat će i ove izbore, a angažirali su oko 200 nestranačkih, građanskih posmatrača/ica koji su raspoređeni na oko 60 postoredovnih biračkih mjesta, u 7 mobilnih timova, 9 lokalnih izbornih komisija, te Glavni Centar za brojanje.

"Svojim angžamanom i tokom ovih prijavremenih izbora, Koalicija želi spriječiti moguće zloupotrebe i prevare, osigurati poštivanje Izbornog zakona BiH i izbornih pravila, te zaštiti glasove svih birača/ica.

Koalicija ''Pod lupom'' poziva sve političke subjekte na poštivanje izbornih pravila i izborne šutnje koja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje sve do zatvaranja istih, te ohrabruje građane/ke BiH da izađu na izbore u što većem broju.

Sve uočene nepravilnosti neposredno prije izbornog dana i na izborni dan, građani/ke BiH mogu prijaviti na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte: info@podlupom.org", saopćeno je iz Koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije