U masovnoj grobnici na Igmanu pronađeno najmanje šest tijela

S. H.
U masovnoj grobnici na Igmanu pronađeno najmanje šest tijela
Foto: Tužilaštvo BiH / Arhiv

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, nađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u BiH s područja Donjih Hadžića, za čijim ostacima se godinama bezuspješno tragalo.

Na Igmanu pronađena grobnica, pretpostavlja se da krije tijela 12 nestalih

Za sada je najmanje pronađeno šest tijela, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Po broju pronađenih parnih cipela i lobanja sa mjesta događaja se pretpostavlja da se u ovoj grobnici nalazi najmanje šest tijela nestalih, navela je Fazlić, te je dodala da je iskopano i dosta odjeće i čahura koje su pomogle prilikom otkrivanja lokacije grobnice.

Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići, navela je da je lokacija otkrivena na osnovu izjava privođenih osoba.

S obzirom na to da je grobnica dosta duboka, na iskopavanju će se raditi još najmanje dva dana.

Na mjestu događaja nalazi se tužilac Tužilaštva BiH, istražitelji Instituta za nestale, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i zaposlenici KJP "Sarajevo-šume", JKP "Komunalac", civilne zaštite te pogrebnog društva.

Sumnja se da grobnica skriva tijela Bošnjaka iz Donjih Hadžića, koji se vode kao nestali od jula 1992. godine, te da su preko ovog lokaliteta koji je bio prva linija razgraničenja Armije RBiH i VRS-a bježali nastojeći doći do slobodne teritorije, ali su na tom lokalitetu zarobljeni i strijeljani.

Grobnica se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu.

Također, u grobnici su pronađeni i pojedini identifikacioni dokumenti, ali će identitet žrtava biti poznat tek nakon DNK analize.

Na mjestu događaja nalaze se i porodice žrtava, koje čekaju prve zvanične potvrde da su pronađena tijela njihovih najmilijih.

Radnje na otkrivanju ove grobnice poduzete su uz naredbe Suda BiH pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije