U januaru prošle godine u BiH izmjereno minus 26 stepeni

Radiosarajevo.ba
U januaru prošle godine u BiH izmjereno minus 26 stepeni
Bosnom i Hercegovinom proteklih dana vladaju iznadprosječne temperature zraka koje su se u ovo vrijeme prošle godine kretale u intervalu između desetog i tridesetog podioka ispod nule.

Tako je danas, 9. januara, u većem dijelu naše zemlje preovladavalo pretežno oblačno vrijeme. Vjetar, slab do umjeren, na zapadu Bosne pojačan, istočni i jugoistočni. Dnevne temperature od 10 do 16 stepeni celzijusa.

Građani BiH prisjetili su se i početka prošle godine. Tada su, podsjećamo, izmjerene temperature između minus 6 i minus 26 stepeni celzijusa. 

Prema riječima Dženana Zuluma, klimatologa FHMZ-a, prošle godine nad Bosnom i Hercegovinom bila je sasvim drugačija sinoptička situacija u odnosu na januar 2018. godine.

"Prodor hladne zračne mase sa krajnjeg sjevera kontineta u januaru prošle godine uslovio je izrazito hladno vrijeme. Temperature zraka tada su bile u većini krajeva naše zemlje ispod minus 20 stepeni. U sarajevskom naselju Bjelave je najniža temperatura iznosila minus 22,2 stepena, a na Butmiru izmjereno je minus 26. Zadnji put niža temperatura na Bjelavama izmjerena je 1947. i iznosila je minus 25,6 stepeni. Na jugu zemlje temperature su se spuštale i do minus 10, što su najniže temperature u januaru od 1979. godine", kazao je Zulum.

Podsjetimo i to kako su ledene temperature potukle rekordne hladnoće u nedjelju na sjeveroistoku SAD-a, iako meteorološke prognoze predviđaju blaže temperature sljedeće sedmice.

Na istoku Kanade meteorološke službe proglasile su uzbunu od ekstremne hladnoće praktički posvuda.

Pad temperature popratit će nove snježne padavine. Temperatura koja je u podne u nedjelju još iznosila -20 stepeni celzijusa u Quebecu i New Brunswicku trebala bi porasti do -10 u nedjelju navečer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije