U idućoj godini niže cijene struje za privredu

Radiosarajevo.ba
U idućoj godini niže cijene struje za privredu
Foto: JP EPBiH / Elektroprivreda BiH

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH naći će mogućnost da smanji cijene struje koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti bh. privredu od negativnih uticaja koje bi imalo povećanje cijene.

Ovo je, kako je saopšteno danas iz Udruženja poslodavaca FBiH, dogovoreno na sastanku koji su imali s predstavnicima Federalne vlade i Elektroprivrede.

„Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene primjeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu, a u cilju nediskriminatornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH“, istakli su iz Udruženja poslodavaca.

Navode da će se cijene sniziti tako što bi se ulazni parametar, koji utiče na cijenu tržišnog snabdijevanja, smanjio za jedan euro po megavat satu.

„Na osnovu ovih cijena će se pripremiti Plan poslovanja Elektroprivrede BiH za 2020. godinu koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje. Zahvaljujemo na uloženom trudu da u narednoj godini ne bude najavljenog značajnog uvećanja cijene električne energije za privredne potrošače. Do blagog rasta cijena će doći, ali ono neće biti u onom omjeru koji je prethodno bio najavljen iz EPBiH", napominju iz Udruženja poslodavaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije