U Hrvatskoj skuplji dizel, evo šta kažu u Ministarstvu trgovine FBiH

A. S.
U Hrvatskoj skuplji dizel, evo šta kažu u Ministarstvu trgovine FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pumpa

Od utorka, građane Hrvatske i one koji putuju kroz ovu nama susjednu zemlju, dočekala je nova promjena cijena goriva - benzin bi trebao pojeftiniti, a dizel nešto poskupjeti. 

Rezervoar od 50 litara benzina je pojeftinio za dvije kune (oko pola marke), dok je prosječni spremnik dizela skuplji za 50 lipa (oko 12 fening). Poskupio je i spremnik autoplina i to za 2,50 kuna (oko 80 feninga). 

Prema posljednjim podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatske prosječna cijena litre benzina na današnji dan iznosi 9,53 kuna (oko 2.50 KM), dizela 9,39 kuna (Oko 2.40 KM), a autoplina 4,06 kuna (1,10 KM).

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini, uglavnom dan nakon Hrvatske dođe do korigiranja cijena benzina i dizila, kontaktirali smo Federalno ministarstvo trgovine.

“U Bosni i Hercegovini je trenutno trend pojeftinjenja cijena goriva, kako benzina tako i dizela. Taj trend se zadržao već dvije sedmice i polako ulazi u treću. Tačno je da obično dan ili dva nakon Hrvatske i kod nas dođe do korekcije cijena, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Trenutno nismo dobili nijedan zahtjev o poskupljenju goriva i nadam se da će tako ostati do kraja sedmice. Ja sam optimista”, kazala je za Radiosarajevo.ba Lela Glibo, šefica Odjela za analizu, cijene i razvoj tržišta u ovom ministarstvu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije