U Han Pijesku otvorena dvorana 'Kosovo i Metohija'

Radiosarajevo.ba
U Han Pijesku otvorena dvorana 'Kosovo i Metohija'

U Han Pijesku danas je svečano otvorena nova dvorana "Kosovo i Metohija", nekadašnji Sokolski dom, u čiju je rekonstrukciju uložena 351.000 KM.

Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 103.000 KM, Vlada RS 174.000 KM i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik 73.000 KM, prenosi Srna.

"Han Pijesačani su s ponosom dali ime dvorani `Kosovo i Metohija` i ovo je poruka našoj braći na Kosovu i Metohiji i majki Srbiji da smo mi uvijek uz njih i uvijek ćemo biti", rekao je načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

On je izjavio Srni da je riječ o jednoj od najstarijih zgrada u Han Pijesku koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bila spomen-dom kralja Aleksandra kojeg su napravili sokolari za blagopočivšeg Aleksandra Karađorđevića.

Ostojić je napomenuo da je zgrada unazad 30 godina bila devastirana, urušila se i sada je rekonstruisana.

Navodeći da je ovo vjerovatno jedina zgrada u Republici Srpskoj sa nazivom Kosovo i Metohija, Ostojić je podsjetio da su odbornici Skupštine opštine na posljednjoj sjednici donijeli odluku da dvorana dobije ovo ime, a odbornici PDP-a, SDS-a i DNS-a bili su uzdržani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije