U Hadžićima danas kolektivna dženaza za 12 civilnih žrtava rata

Radiosarajevo.ba
U Hadžićima danas kolektivna dženaza za 12 civilnih žrtava rata
FOTO: AA / Ilustracija

Kolektivna dženaza za 12 civilnih žrtava posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini bit će obavljena danas u Općini Hadžići, u blizini Sarajeva.

Dženaza za osobe identifikovane u masovnoj grobnici Lokve na Igmanu u junu ove godine klanjat će se u 13.30 sati na mezarju Donji Hadžići. Dženaza će se klanjati za:

Almira (Mustafa) Nuhanovića, Šefika (Avdo) Nuhanovića, Hasana (Alija) Nuhanovića, Selvera (Mušan) Piknjača, Fahriju (Ahmed) Hrnjić, Ahmeda (Hamid) Lokvančića, Salka (Adema) Beganovića, Zahira (Džemail) Karavdića, Hamda (Hamid) Hasanovića, Mirsada (Derviš) Veljkovića, Emira (Redžo) Bašića i Sejfu (Nazif) Kadrića.

Strijeljani su u ljeto 1992. godine od strane pripadnika vojske RS na Igmanu kada su pokušali da pobjegnu na slobodnu teritoriju.

Na Igmanu pronađena grobnica, pretpostavlja se da krije tijela 12 nestalih

Ruke vezane žicom i noge vezane kaišom su za Općinu Hadžići pokazatelj svireposti i brutalnosti. Podsjetili su da se traga za još 74 Bošnjaka sa područja Općine, koji se vode kao nestali, starosne dobi od 19 do 70 godina.

Dženazu će predvoditi zamjenik reisul-uleme Husein Smajić. Prisustvo na dženazi su najavili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović i drugi.

U Hadžićima je danas Dan žalosti.

Identifikacija žrtava iz grobnice na Igmanu: Lejla došla da "upozna" oca

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su ukazali da će ulice Patriotske lice i Zlatnih ljiljana u Hadžićima od devet do 14 sati biti u potpunosti obustavljene za saobraćaj. Saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije