U Gračanici izgrađeno 30 pogona i zaposleno više od 1.500 ljudi

Radiosarajevo.ba
U Gračanici izgrađeno 30 pogona i zaposleno više od 1.500 ljudi
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Gračanica.

Općina Gračanica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine na rijeci Spreči u Tuzlanskom kantonu. Ova sredina uvijek je bila prepoznatljiva po snažnom poduzetničkom duhu i velikom broju firmi. Na području općine Gračanica živi 48.395 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Nusret Helić (SDP) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 10.354 glasova ili 42,30 posto. Njegov protukandidat Esad Tursunović (SDA/SBB) osvojio je 7.246 glasova ili 29,60 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Nusret Helić u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o realiziranim projektima, otvorenim pogonima, rješavanju problema korita rijeke Spreče, lokaciji Sajmišta, kao i saradnji sa drugim općinama na zajedničkim projektima.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveće potencijale u općini Gračanica imaju poduzetništvo, termalne vode, okoliš, peradarstvo i ljudski resursi.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prioriteti će biti svakako nove investicije i novo zapošljavanje, kao i Nove količine pitke vode. To podrazumjeva završetak kolektora i kanalizacionih sistema. Također, prioritet će biti asfaltiranje svih puteva, završetak kružnog toka i dva mosta. Cilj nam je svakako povećati sigurnost građana i povećati izdvajanja sredstava za mlade i socijalne kategorije.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Izgrađeno je 30-ak novih proizvodnih pogona i zaposleno je više od 1.500 novih radnika. Uspostavljen je sajam privrede Grapos-expo. Osigurano je 6.000.000 KM poticaja za poljoprivredu. Napravljena je javna rasvjeta u svim mjesnim zajednicama. Osigurano je novih 60 litara u sekundi pitke vode i izgrađeno je 15 kilometara gradskog kolektora. Asfaltirano 90 ulica i puteva. Izvršena je regulacija novih 500 metara korita Sokoluše. Izgrađeno je sedam mostova i novih 4.000 metara toplovoda.Postavljena je nova LED rasvjeta u centru grada. Izgradili smo i 20 stanova za Rome. Sanirano je više od 50 klizišta, te izgrađeno i obnovljeno više od 60 stambenih objekata stradalih u poplavama i klizištima 2014. godine

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli završiti sportsku salu za učenike srednjih škola, a razlog tome je što Tuzlanski kanton nije osigurao svoj dio sredstava. Nismo uspjeli osigurati video nadzor u gradu, jer nisu završene procedure javne nabavke. Nismo uspjeli riješiti lokaciju Sajmišta, jer nedostaju finansijska sredstva.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problem je deponovanje komunalnog otpada. Ovaj problem rješavamo kroz regionalnu deponiju Doboj. Zajedno sa privrednicima rješavat ćemo problem Sajmišta. Kroz javno-privatno partnerstvo ćemo izgraditi Dom penzionera. Bit će potrebno regulirati korito rijeke Spreče i to ćemo uraditi zajedno sa Agencijom za vodno područje rijeke Save.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Sa općinama Petrovo, Doboj i Doboj Istok imamo zajedničke projekte deminiranja, vodosnabdjevanja, putne infrastrukture i civilne zaštite

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Izgrađeno je 10 novih proizvodnih pogona i dva tržna centra. Izgrađena je nova osnovna škola Stjepan Polje, kao i sportska sala u osnovnoj školi “Hasan Kikić”. Obnovljene su fasade i stolarija na četiri osnovne škole. Izvršeno je renoviranje nogometnog igrališta i svlačionica u Gračanici i Miričini. Napravljena su tri nova poligona i dva dječija igrališta.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije