U Foči mural Draže Mihailovića, žrtve ogorčene

Radiosarajevo.ba
U Foči mural Draže Mihailovića, žrtve ogorčene
Foto: Facebook / U Foči isrtan mural Draže Mihailovića

Sa neizmjerno velikim ogorčenjem obraćamo se cjelokupnoj domaćoj i svjetskoj javnosti, zapanjeni zbog nove, razumu nepojmljive provokacija svim Bošnjacima opštine Foča, stradalnicima u ratnim zbivanjima od 1992-1995. godine, povratnicima na područje grada i opštine, jeziva poruka svima koji žive, žele da žive ili samo dolaze u ovaj grad, navodi se u saopćenju Udruženje žrtava rata Foča 92-95.

„Ovih dana svijet je svjedočio obilježavanju 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualno nasilja u ratu. U Foči je, uz sudjelovanje našeg udruženja, održana manifestacija sjećanja i opomene na hiljade seksualnih zločina počinjenih u ovom gradu i opštini. I UN Tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdio je zločine silovanja u Foči i osudio zločince. No, tugu i bol sjećanja na te dane i još nezarasle rane, produbili su novom provokacijom neki novi tumači zbivanja i kreatori politike novih zločina na ovom području. Riječ je o ogromnoj zidnoj slici, muralu postavljenom na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, a radi se o slici Draže Mihailovića, ratnog zločinca kojeg je, zbog zlikovačkog djelovanja u Drugom svjetskom ratu, osudio sav slobodoljubivi dio svjetske civilizacije“, pojasnili su.

U Foči isrtan mural Draže Mihailovića - undefined

Foto: Facebook: U Foči isrtan mural Draže Mihailovića

Dodali su da hstorija ovih prostora bivše Jugoslavije zabilježila je na prostoru opštine Foča najužasnije genocidne radnje, zvjerska ubijanja hiljada nevinih stanovnika islamske vjeroispovijesti i muslimanskog imena i prezimena Istoričar Vladimir Dedijer iznosi provjerene podatke s početka 1942. godine, o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči.

„Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu Drugog svjetskog rata, pa se može govoriti o minimalno više od 10 hiljada nevino ubijenih u Fočanskoj opštini. Historijski podaci, na osnovu kojih je suđeno Mihailoviću, kazuju o više od 150.000 pripadnika 'nesrpskog' stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović. I u ratu vođenom na ovom prostoru od 1992 – 1995. godine, zabilježena su velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih 'nesrpskih' stanovnika opštine Foča. Protjerivanja, silovanja, ubistva – dešavala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović“, naglasili su.

Prema njihovim riječima, u periodu nakon 1996. godine probuđena je nada da će razum nadvladati zle duhove prošlosti, da će se u Foči ponovo moći živjeti zajedno, zajedno graditi prosperitet ovog lijepog dijela BiH, sreća svakog pojedinca, po maksimalnim civilizacijskim standardima savremenog svijeta.

„Vjeru u takav razvoj situacije pojačavala je i nedavna svečanost otvaranja ponovo izgrađene džamije Aladža. Nažalost, novi anticivilizacijski šok je uslijedio vrlo brzo. I kao jasna jeziva poruka učesnicima međunarodnog skupa u povodu 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, gdje je Foča, takođe, jedan od najtužnijih primjera takvih dešavanja. U neposrednoj blizini stratišta u zgradu bivšeg DTV 'Partizan', na zgradi u Samoborskoj ulici, ogroman mural s likom zločinca Mihailovića?! Nepojmljivo je razumu i moralu to djelo, bez obzira čija je ideja i da li su je zvanične vlasti podržale ili odobrile. To je poruka koja govori da Bošnjacima nema mjesta u Foči, u kojoj su uvijek bili većinsko stanovništvo. To je poruka koja najavljuje i nove zločine“, kategorični su iz Udruženje žrtava rata Foča 92-95.

Istakli su da se nadaju da je riječ o izdvojenom incidentu (premda u Foči postoji i sličan mural vojvode iz Balkanskog i 1. svjetskog rata Petra Bojovića, u ulici koja nosi i ime tog vojvode).

„Naše Udruženje je uputilo dopis Načelniku opštine Radisavu Mašiću, predsjedniku skupštine opštine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih opštinskih organa, zahtijevajući da se ispita i osudi ovaj slučaj, te da – u skladu sa ovlaštenjima i obavezama njihovih funkcija – učine sve da se mural na zgradi u Samoborskoj ulici odmah ukloni, u želji za uspješnost u političkim aktivnostima za prosperitet i bolje življenje u opštini Foča“, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije