Bh. apsurdi: Traže MLAĐEG stručnog saradnika, uslov je da ima najmanje 15 godina

B. T.
Bh. apsurdi: Traže MLAĐEG stručnog saradnika, uslov je da ima najmanje 15 godina
Print Screen / Sporni oglas

Agencija za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva raspisala je oglas za popunu upražnjenog radnog mjesta mlađeg stručnog saradnika za biblioteku i arhivu.

Opći uslovi u oglasu ove Agencije su da je kandidat zdravstveno sposoban te da ima 15 godina!?

Apsurdnosti ovog oglasa dodatnu težinu daje činjenica da su, s druge strane, posebni uslovi, među kojima je visoka stručna sprema, odnosno Filozofski fakultet, nespojivi s općim.

Dakle, prema napisanom, mogao bi se prijaviti 15-godišnjak, ali mora imati fakultetsku diplomu!?  

U nadležnim institucijama pokušali smo dobiti objašnjenje o ovome, poprilično neobičnom oglasu.    

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu (ADS) FBiH u izjavi za Radiosarajevo.ba je kazao da ovaj oglas nije realiziran posredstvom ADS-a, s obzirom da Agencija nije u njihovom sistemu. 

Uputio nas je na Agenciju, u kojoj su nam pak kazali da je sve urađeno po zakonu. 

"Pomenuti oglas je objavljen u sredstvima informisanja 5. decembra 2019. godine . Što se tiče teksta oglasa, on je potpuno u skladu sa Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine, što znači i spomenuti uslov od 15 godina života koji je predviđen članom 20. ovog Zakona. Dakle, ništa sporno niti nezakonito nema u tekstu raspisanog oglasa Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo za koji pitate", kazali su nam u ovog Agenciji. 

Kako je navedeno u članu zakona na koji se pozivaju iz Agencije, "sa licem mlađim od 15 godina života ne može se zaključiti ugovor o radu, niti se ono može zaposliti na bilo koju vrstu poslova".

S druge strane, sa osobom između 15 i 18 godina života, maloljetnikom, može se zaključiti ugovor o radu, odnosno zaposliti se uz saglasnost zakonskog zastupnika i pod uvjetom da od ovlaštenog ljekara ili nadležne zdravstene ustanove pribavi ljekarsko uvjerenje kojim dokazuje da ima opću zdravstvenu sposobnost za rad. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije