U Đenovi otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
U Đenovi otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine
Foto: MVP BiH / Igor Crnadak u posjeti Italiji

U Đenovi je danas otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Konzulat je otvorio šef bosanskohercegovačke diplomatije Igor Crnadak.

Tom prilikom je poručio da će Ministarstvo dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između Bosne i Hercegovine i Italije.

"Odnosi sa Italijom su izuzetno dobri i to je zemlja koja je četvrti spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde evra trgovinske razmjene", kazao je Crnadak.

Igor Crnadak u posjeti Italiji - undefined

Foto: MVP BiH: Igor Crnadak u posjeti Italiji

Kako je saopšteno, pva planitana aktivnost počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organizovan krajem novembra.

"Učesnici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice Bosne i Hercegovine i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlji. Kako u Bosni i Hercegovini već ima preko 70 italijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tokom Poslovnog foruma, pomoći i novim investititorima da odluče da posluju kod nas", smatra Crnadak.

Igor Crnadak u posjeti Italiji - undefined

Foto: MVP BiH: Igor Crnadak u posjeti Italiji

Prema njegovim riječima, većina aktivnosti počasnog konzulata bit će usmjerena ka jačanju ekonomsmih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju je prisustvovao i počasni konzul u Đenovi Rinaldo Marnoni i ambasador Bosne i Hercegovine u Italiji Slavko Matanović.

Ministar Crnadak se tokom boravka u Đenovi sastao i sa predsjednikom regije Ligurija Đovani Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije