U BiH upaljen meteoalarm: Pred nama je vreo dan, ali i grmljavinsko nevrijeme

Radiosarajevo.ba
U BiH upaljen meteoalarm: Pred nama je vreo dan, ali i grmljavinsko nevrijeme
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vrućina u Sarajevu

Žuti meteoalarm upaljen je danas za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda, meteoalarm je upaljen zbog visokih temperatura, ali i grmljavinskog nevremena. Gmrljavinsko nevrijeme očekuje se u područjima Sarajeva, Tuzle i Livna, dok će na području cijele zemlje biti pakleno.

Inače, jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica i Sokolac 15 stepeni, Bugojno i Srebrenica 16, Drvar i Ivan Sedlo 17, Livno 18, Jajce, Sanski Most i Sarajevo 19, Tuzla i Zvornik 20, Banja Luka, Bihać, Grude i Prijedor 21, Bijeljina, Gradačac i Zenica 22, Brčko, Doboj, Mostar, Stolac i Trebinje 23, Neum 25 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo raste.

Bioprognoza: Jutarnji sati biće ugodniji, sa odmicanjem dana je, usljed dodatnog porasta temperatura i sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je suzdržavati se od težih aktivnosti, naročito poslije podne. Također, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, uz pridržavanje uputa ljekara. 

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće. Poslije podne, mjestimično se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab do umjeren u Posavini sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 30 do 36 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme. Poslije podne ili krajem dana, mjestimično je moguć i lokalni pljusak. Najviša dnevna temperatura oko 32 stepena.

Četvrtak: Sunčano i vruće. Poslijepodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u sjevernim i istočnim područjima Bosne. Jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra i gradom je moguće na sjeveroistoku Bosne. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 19 do 23, a dnevne od 30 do 36 stepeni.

Petak: Sunčano. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 28 do 34 stepena.

Subota: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 16 do 20, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 30 do 37 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije