U BiH postoji šest hiljada tona viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava

Radiosarajevo.ba
U BiH postoji šest hiljada tona viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / 17. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

U Sarajevo je danas održana 17. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u organizaciji OSCE-a. Sjednicom je predsjedavala ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš. Prisustvovao je, između ostalih, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Pendeš je ukazala na značaj održavanja ove misije, te se zahvalila svima koji doprinose sigurnosti Oružanih snaga i građana Bosne i Hercegovine.

Marina Pendeš - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Marina Pendeš

Predstavljeni su rezultati aktivnosti u vezi rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava od 2018. do 2019. godine, te stepen realizacije projekata EU Star, Explode Plus i Safe-Up. Svi oni se implementiraju u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, OSCE-om i EUFOR-om.

Kako je saopšteno, trenutna količina viška naoružanja odnosno neperspektivne municije i minsko-eksplozivnih sredstava je oko šest hiljada tona, a naoružanja oko 40.000 komada. Naglašeno je da je proces inspekcije u prošloj godini u potpunosti proveden. U s klopu projekta Safe-Up značajna sredstva su uložena u unaprijeđenje infrastruture skladišta.

Poručeno je da se kroz projekat EUFOR-a Unaprjeđenje mjera kontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini trenutno vrše pripreme za provođenje prodaje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a u skladu sa Zakonom o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i priadajuće municije.

17. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: 17. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

Kao prioritet je navedena sigurnost osoba koje rade na ovim procesima i stanovništva u mjestima gdje se nalaze skladišta naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Sjednici Strateškog komiteta prisustvovali su i stalni članovi Komiteta iz MO i ZŠ OS Bosne i Hercegovine, među kojima zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, pomoćnici ministra odbrane Bosne i Hercegovine, načelnik ZŠ OS Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom generalmajorom Ivicom Jerkićem.

Sjednici su prisustvovali i predstvanici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini - Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), komandantica Štaba NATO-a Sarajevo Marti J. Bissell, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, kao i predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini - Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Švedske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije