Sarajevo jutros okovano snijegom i ledom: 150 radnika KJKP Rad na terenu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo jutros okovano snijegom i ledom: 150 radnika KJKP Rad na terenu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu
Snijeg i led jutros su okovali veći dio Bosne i Hercegovine, ali i njen glavni grad. Snijeg je intenzivno počeo padati jučer u poslijepodnevnim satima te je do kasnih večernjih sati vladao potpuni saobraćajni kolaps.

Glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad Mirza Ramić za Radiosarajevo.ba je kazao kako je jučer u poslijepodnevnim satima u Sarajevu palo novih 14 centimetara snijega i to u vrijeme najveće saobraćajne špice, što je spriječilo grtalice da u vrijeme gužve obavljaju zadatke.

"Zbog velike saobraćajne gužve od 15:30 do 17:30 sati smo radili u otežanim, gotovo nikakvim uvjetima te su nam aktivnosti na terenu bile minimalne. Naša specijalizirana vozila su bila zarobljena u kolonama i nismo mogli čistiti snijeg. Padavine su bile najintenzivnije do 17:30 sati kada je palo 14 centimera snijega i temperatura je bila -5 stepeni celzijusa. Jučer smo radil u punom kapacitetu i 50 vozila je bilo na terenu", kazao je Ramić.

Dodao je kako su ovoga jutra ulice prvog i drugog priorireta čiste te da je na terenu 150 radnika koji rade na ručnom čišćenju trotoara, stepeništa i mostova, kao i drugih površina koje koriste pješaci. 

Danas se također nastavljau aktivnosti čišćenja snijega u ulicama trećeg i četvrtog prioriteta, a prema Ramićevim riječima, ekipe RAD-a sinoć su imale velikim problema s nepropisno parkiranim vozilima i to u 32 ulice na području općina Stari Grad i Centar.

Dodatno, zbog snježnih padavina, potpuno je obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Livno-Šuica-Kupres i Glamoč- Mliništa, dok je na području cjelog kantona zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila.

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Grahova puše jak vjetar koji stvara snježne nanose. Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestima Gašnica i Bistrica (M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

Zaostalog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prevoja, a izdvajaju se putevi: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča , Gacko-Tjentište, Sarajevo-Sokoloac (prevoj Romanija), Srednje-Olovo (prevoj Nišići), Olovo-Kladanj (prevoj Karaula) i Sarajevo- Konjic (prevoj Ivan Sedlo).

Upozorava se i na mjestimičnu poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije