U BiH doputovao vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu

Radiosarajevo.ba
U BiH doputovao vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Tod. D Wolters posjetio Ministarstvo odbrane BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić sa saradnicima bili su 16. jula 2019. godine domaćini delegaciji Vrhovne komande savezničkih snaga NATO-a za Evropu koju je predvodio komandant general Tod. D Wolters, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U pratnji generala Woltersa bio je i vice admiral Colin Kilrain, savjetnik za specijalne operacije, kao i komandantica NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Marti J. Bissell.

Ministrica Pendeš je tokom susreta izrazila dobrodošlicu članovima delegacije i zahvalila se generalu Woltersu na interesovanju, posvećenosti i praćenju prilika u Bosni i Hercegovini i sveukupnoj podršci Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu našem evroatlantskom putu.

„Ovo je bila prilika da se gostima iz NATO-a prezentiraju aktivnosti koje Ministarstvo odbrane i Oružane snaga BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, ali i da ih se informira o sveukupnim naporima Oružanih snaga BiH koji se provode u svrhu poboljšanja obučenosti, podizanju operativnih sposobnosti i jačanju profesionalizma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, saopćeno je.

Ministrica Pendeš je govorila i o aktivnostima i učešću naših pripadnika u NATO i UN vođenim operacijama podrške miru, procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, doprinosu OS BiH aktivnostima humanitarnog deminiranja kao i rezultatima i dostignućima koji su učinjeni u posljednje vrijeme, a odnose se na implementacije dokumenta Pregled odbrane i Dugoročnom Planu modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027.

„Uzimajući u obzir trenutne sigurnosne izazove, stabilnost, mir i sigurnost naše zemlje i regiona je nemjerljiva i nema alternativu, a mi ćemo kao odbrambena institucija i dalje raditi na njegovoj izgradnji i na tom kursu ostati i u budućnosti“, riječi su ministrice Pendeš.

Vezano za saradnju sa NATO-om istaknuto da bez obzira na trenutnu političku situaciju u našoj zemlji, saradnja sa NATO-om ne jenjava, te da su tendencije da se ista i osnaži u narednom periodu.

„U očekivanju implementacije ANAP-a u okviru MAP-a, potrebno je da javna diplomacija pojača svoje aktivnosti vezane za pojašnjavanje bh i široj javnosti značaj reformskih procesa koji će uslijediti nakon predaje Godišnjeg nacionalnog programa od strane države Bosne i Hercegovine“, istakla je ministrica Pendeš.

Ministrica Pendeš je informirala goste i o činjenici da se u okviru saradnje sa NATO-om BiH koristi PARP-om (Proces planiranja i revizije), kao ključnim alatom i da se trenutno nalazimo u 7 ciklusu PARP-a, te da nam je na raspolaganji i Individualni partnerski program (IPAP) putem kojeg ostvarujemo saradnju sa ovim savezom i na osnovu kojeg putem Liste aktivnosti sarađujemo na preko 200 događaja godišnje.

Tokom sastanka je naglašeno da su MO i OS BiH kroz Operativni koncept sposobnosti (OCC) definirali, formirali i do nivoa „Combat Ready“ obučili, tri pješadijske čete, četu logističke podrške, deminerski vod, vod vojne policije, vod veze, inžinjerijski vod, artiljerijsku bateriju i specijalizirani vod borbene podrške.

Istaknuta je naša aktivnost u implementaciji NATO inicijative „Building integrity“, pristupanje NATO programu DEEP (Defence enhancement program) i napredak ostvaren na implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, gdje trenutno radimo na trećem Akcionom planu „Women, Peace and Security“.

General Wolters se zahvalio ministrici Pendeš na srdačnoj dobrodošlici i prijemu i posebno istaknuo njeno „izvanredno vođenje resora odbrane“, što značajno doprinosi učvršćivanju mira i sigurnosti na ovim prostorima.

General je izuzetno pohvalno govorio i o učešću i doprinosu pripadnika OS BiH u NATO vođenoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu i naglasio potrebu nastavka i proširenja saradnje u segmentu „Vojska - Vojsci“, kao i nastavak drugih vidova saradnje kroz postojeće i nove modalitete, koji će rezultirati nastavkom reformskih procesa u BiH u segmentima i oblastima važnim za sveukupni napredak Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije