Suze i tuga na mirnom protestu u Beču za Davida i Dženana

Radiosarajevo.ba
Suze i tuga na mirnom protestu u Beču za Davida i Dženana
Printscreen / U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana

Bez ijednog incidenta u Beču je danas održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana, koji je još sredinom aprila najavio Davor Dragičević, otac ubijen mladića iz Banje Luke, Davida Dragičevića.

Bečom odjekuje: Pravda za Davida, pravda za Dženana...

Mirnim protestima prisustvuje i porodica ubijenog mladića Dženana Memića, otac Muriz i sestra Arijana te članovi porodice  Dragičević, koji žive u Beču, kao i advokat obje porodice Ifet Feraget.

Protest je otvoren pjesmom "Klinac iz geta..."

 Protestima se odazvao veliki broj građana,  a Bečom odjekuje:

"Pravda za Davida, pravda za Dženana...".

Arijana Memić objavila fotografiju iz Beča s porukom "Zajedno, do kraja"

U jednom trenutku, na samom početku okupljanja, Davor je rekao:  

"Milorad Dodik je ubica moj djeteta. Milorade, nećeš se izvući. Ni ti Lukaču se nećeš izvući...".

Kasnije se mogla čuti i pjesma „Od Sarajeva do Banja Luke“, koji izvodi Alen Islamović u duetu sa Vajtom, te Leom i Dadom Topićem.

Suzana Dragičević, Davidova majka, prva je govorila na skupu. 

"Hvala vam što ste došli na današnji dan. Dan majki. majke iz Bosne i Hercegovine, gdje ste? Otac je otac, ali je majka ta koja daje život. ja sam njemu dala život. To je moja kost, moja koža, moja krv... Teodora, ja sam joj dala život. Ko ima pravo da ga uzme? Ko ima pravo da odume mi dijete. majke iz BiH, gdje ste? Šaka žena, ostale sjede u kući da im se desi što i meni... Stidi se Bosno, stidi se Hercegovino, što dozvoljavaš da se pravda traži u Beču. David Dragičević zadesno stradao, može se naći na internetu. Život se nastavio, ali za ubice, za Dodika, Lukača... Meni nije.... Pravde nema, niti će je biti", kazala je Suzana.  

U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana - undefined

Printscreen: U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana

Nakon toga okupljenima je govorio Davor Dragičević. 

"Dragi moj sine, dušo tatina. Dragi naš sine, dušo naša... Dragi naš Dženane, dušo naša. 412. dan... Kumio, molio, ponižavao se... Patolog bio, inspektor bio. Kome, čemu? Miloradu Dodiku, Draganu Lukaču... Ja, Davor Dragičević, nisam sina dobio da ga ubijete. Ja, Davor Dragičević, idem do kraja. Ubiti me ne možete, to ste uradili 18. marta 2018. Hvala svima što podržavate, a ne morate... Podržavate moju borbu, mog brata Muriza. Vi ste moji... Hvala Vam...

Draganu Lukaču... Ko je glavni? Ti ili Milorad Dodik. S vama ću završiti. Ubit ćete mene... Ubit ćete Muriza... Ja ću umrijeti.. Ali tu su Arijana Memić, tu je grupa Pravda za Dženana, Pravda za Davida... Njih nećete nikada. Ja sam mu skidao temperaturu... Na kraju krajeva, Davor je 21 godinu bio uz mene, od prvog do zadnjeg dana. Oprosta nema. Ako ne bude dostojanstveno kako treba, ja sam, Davor Dragičević, ja znam kako ću. 

Jedno ubistvo, dvije obdukcije, dva groba, Milorade Dodiku... Dvije sahrane. Bilo je u istoriiji svega. ali ovako nije bilo nikad. Narode BiH, hoćeš li, nećeš. Niko ništa... Upoozravao sam. Tražim da se slučaj prebaci na Državno tužilaštvo. Hvala Hanu, hvala američkoj Vladi... Ko sam ja? Ko je Muriz? Da se saobraćaj u centru Beča zaustavi za šetnju dva djeteta od 21 godinu. Ubili ste ih. Uništili porodicu moju, porodicu Muriza...

Pozvao bih sve u Sarajevu da se konačno probude kada bude podrška za Muriza. Ti Milorade, za koji dan ćeš doći ovdje. Davor te čeka u Beču, Briselu, Minhenu, Kaliforniji... I tebe Lukaču... Moja će biti zadnja. Pravda za Davida, pravda za Dženana... Idemo do kraja", kazao je Davor Dragičević, čiji  su govor također prekidali povici Pravda za Davida, pravda za Dženana. 

U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana - undefined

Printscreen: U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana

Zatim je govorio Muriz Memić. 

"Dobar dan dobri ljudi... Malo je kazati da vam se zahvalim što ste došli u Beč da podržite i mene i Davora. Čujem da vas ima iz Francuske, Austrije, BiH... Ja bih se vratio 8. februar 2016. mog djeteta nema, Alisa se ne sjeća. Alisi Mutap je zaštitu dala Dalida Burzić. Tri godine i četiri mjeseca traje moja borba da dokažemo, pored svih dokaza. Za dvije godine koliko je trajalo suđenje, kazali su da nije istina. Optužnica za saobraćajnu nesreću je pala. Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu. Za deset dana očekujemo objavljivanje drugostepene presude. Ne spavam nikako, jer se korupirano pravosuđe diglo da namjesti ovu presudu. 

Kada objave presudu za taj dan ću zakazati proteste. Protesti za Davida će biti u Sarajevu. Pozivam sve građane Sarajeva koji imaju djecu, da vide da li im je sigurno dijete. Ko misli da mu je dijete sigurno, neka ne dolazi. Pozivam i građane iz drugih gradova da u svojim gradovima organiziraju proteste. Vidjeli smo, i Davor i ja, sa kakvom mafijom imamo posla. Nećemo odustati... Hiljade advokata je u Sarajevu, ali jedan je Ifet. Kada su Ifetu napisali tri prijave, kazao sam mu da odustane. Sve tri prijave su pale. Kazao mi je da je čist kao suza. Hiljadu advokata, Ifet je sve pravo dokazao.

Pokazao je kantonalnom tužilaštvu da su lagali. Mi samo tražimo tužioca, ali oni sada mudruju, čekaju. Sačekat ćemo i mi... Kada bude presuda, moraju otvoriti istragu.  Pored hiljada dokaza, oni skrivaju istinu. Pozivam Valentina Inzka, i zakleo sam ga Allahom, iako do nije njegova vjera, da pomete ovu bandu. Zahvalio bih se i Hanu, on nam pomaže.... Hvala svima i saznat ćete datum protesta kada se presuda donese", riječi su Muriza Memića.

U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana - undefined

Printscreen: U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana

Prisutnima se obratila i Arijana Memić, sestra Dženana Memića. 

"Teško mi je bilo sve šta kazati nakon njih. hvačla svima koji su uz nas i ne odustaju od borbe za Dženana i Davida. Sjetim se kada mi je Dženan rekao da ćemo ići u Beč, a na taj dan je on umro... Sigurna sam da ste kroz naše tekstove upoznali i Davida i Dženana. Teodora je moja sestra i borit ćemo se do kraja. I sigurna sam da ćemo uspjeti uz sve vas... Potvrđujem da ćemo organirati zajednički protest za Dženana i Davida u Sarajevu", kazala je Arijana Memić, suznih očiju.

 

U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana - undefined

Printscreen: U Beču bez ijednog incidenta održan mirni protest Pravda za Davida i Dženana

 Na kraju se prisutnima obratio i Izet feraget.

"Od srca veliko hvala što ste odvojili svoje vrijeme i iz dalekih krajeva došli u Beč. Ako možda ne zna gdje se nalazimo, piše vam na ulazu. nekada će to stajati u banjoj Luci i Sarajevu. Pravda je temelj vladavina. Pravda nije posao koji vječno traje, ali je tačno da traje dugo. Narod naš kaže pravda je spora, ali dostižna. Pravda je uporna i dostižna. ja bih vam mogao jako dzugo pričati o oba ova slučaja. Možda niste znali da su se David i Dženan sreli u Banjoj Luci. Kada je spis prebačen iz Sarajeva sramnom Željku Karanu. David je tada bio živ.  Na dan kada je vještačio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, pronađeno je Davidovo tijelo. Došlo je vrijeme da i u Bosni i Hercegovini pravda postane temelj", kazao je Feraget, uz povike okupljenih, Bosno, provudi se...

Na kraju skupa je otkriveno da je u Beču formiran pokret Pravda za Davida.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije