U Banjoj Luci protest majki i trudnica: Zagovarale povećanje nataliteta

Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci protest majki i trudnica: Zagovarale povećanje nataliteta

Majke i trudnice danas su mirnim okupljanjem u Banjoj Luci iskazale nezadovoljstvo svojim statusom, u vrijeme dok nadležni samo deklarativno zagovaraju povećanje nataliteta, ali bez konkretnih mjera za poboljšanje statusa ovih kategorija.

Darija Pajić, majka četvero djece, kazala je da oni ne traže milostinju, niti bilo koga prozivaju, ali traže veća prava, budući da su u entitetu Republike Srpske tek ovih dana isplaćene naknade za treće i četvrto dijete za mart prošle godine.

Pajić je zaposlena u državnoj firmi, ali je, kaže, danas izašla da da podršku nezaposlenim majkama, koje nemaju dovoljno uvjeta za život, javila je Fena.

Iako se u parku Petar Kočić danas nije okupio veći broj predstavnica ovih kategorija stanovništva, Pajić kaže da će taj broj biti i veći, ukoliko se ne poboljša njihov status.

U zahtjevima koje će predati nadležnim u RS-u, uz rok za ispune od 90 dana, traže ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, kao i da isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete budu redovne.

I Vedrana Čamdžić, majka četvero djece, kaže da se one nisu okupile „da ruše vlast i prave pobunu“, već da se uzmu u razmatranje njihovi zahtjevi u što kraćem roku.

Majke i trudnice traže i da se smanje cijene osnovnih lijekova za održavanje trudnoće i lijekova za djecu, traže i da se smanji ili ukine plaćanje lijekova za povišenu temperaturu, protiv kašlja, protiv dijareje, masti, krema, kapi za nos.

Njihov zahtjev je i ukidanje PDV-a na osnovne potrebe za odgoj beba.

Majke i trudnice su, između ostalog, nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale.

Ova naknada je jučer isplaćena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije