U Banjoj Luci otkrivena bista ratnom zločincu Nikoli Koljeviću

Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci otkrivena bista ratnom zločincu Nikoli Koljeviću
Foto: ATV / Otkrivanje biste Koljeviću

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika RS-a i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjoj Luci, u prisustvu najviših zvaničnika RS-a, prenosi ATV.

Bistu su zajednički otkrili predsjednica RS-a Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana.

Otkrivanju biste su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vlade RS, zatim Asocijacije "Stvaraoci RS", koja je inicirala postavljanje spomenika, te lideri pojedinih partija iz RS-a, kao i brojni građani i ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

Nikola Koljević (1936—1997) bio je profesor Filozofskog fakuleta u Sarajevu, a kao gostujući predavač radio je na univerzitetima u Michigenu i Chicagu. Za srpskog člana Predsjedništva SR BiH izabran je 1990. godine, a od aprila 1992. godine bio je potpredsjednik RS.

Navedeno je i kako je jedan od najznačajnih srpskih šekspirologa, komparativista, teatrolog i priznati intelektuac, zbog čega je mjesto za bistu izabrano ispred Narodnog pozorišta.

U januaru 2017. godine otkrivena je i spomen-ploča na rodnoj kući Nikole Koljevića u Banjoj Luci.

Prema optužnici i presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, i Nikola Koljević označen je kao dio udruženog zločinačkog poduhvata u sedam općina entiteta RS.

Prije nekoliko godina posthumno mu je dodijeljena zahvalnica Narodne skupštine RS. Osim njega, zahvalnice su dobili i Karadžić, osuđen na doživotnu robiju za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, te njegova bliska saradnica Biljana Plavšić, koja je bila osuđena na 11 godina zatvora nakon što je priznala krivicu za planirane sistemske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. Na slobodu je izašla 2009. godine.

Koljević i Biljana Plavšić bili su na dužnosti potpredsjednika RS u ratnim godinama. Koljević je 1997. godine na Palama, pucao sebi u glavu i potom preminuo u bolnici u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije