U Banjoj Luci obilježena 76. godišnjica ustanka protiv fašizma

Fena
U Banjoj Luci obilježena 76. godišnjica ustanka protiv fašizma
Na Banj brdu (ranije Šehitluci) kod Banje Luke, danas su se okupili borci narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. godine da bi obilježili 76. godišnjicu ustanka naroda BiH protiv fašizma.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Rade Džajić je istakao da je Banja Luka ponosna na svoje pripadnike Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, od kojih je oko 1.000 položilo svoj život za slobodu, a 21 je proglašen narodnim herojem.

"Obilježavanje ovog istorijskog događaja započeto je 1947. godine kada je osnovan SUBNOR Jugoslavije. Banj brdo, s obzirom na istorijske događaje koji su se ovdje odvijali, zaslužuje da se ovaj događaj zabilježi i da se podsjetimo na ta vremena", rekao je on i istakao da je ustanak u Krajini zvanično počeo 27. jula 1941. godine.

Okupljenim građanima obratio se ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je kazao da su borci Krajine, iako svjesni da su mnogo slabiji, ustali protiv najvećeg svjetskog zla - fašizma, koji su na ovim prostorima provodili fašistička Njemačka i NDH.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je naglasio da je taj grad ponosan na borce NOR-a i antifašističku tradiciju.

"Današnji dan je važan simbol iz dvaju razloga. Prvi je da ističemo antifašističku tradiciju našeg naroda i veliki doprinos globalnoj koaliciji protiv fašizma. I drugi, odavanje počasti žrtvama", rekao je gradonačelnik Radojičić.

Naglasio je da je važno dići glas protiv obnove fašističkih i ekstremističkih pokreta i ideologija.

"Banja Luka i Krajina imaju slobodarsku tradiciju, imaju čime da se ponose, o čemu da govore podignute glave i pravo da upozoravaju na izazove i zla današnjeg vremena", zaključio je.

Položeni su i vijenci na spomenik poginulim Krajišnicima u NOR-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije