U apotekama FBiH i RS nestašica lijekova za visok krvni pritisak

J. Ć.
U apotekama FBiH i RS nestašica lijekova za visok krvni pritisak
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Apoteke u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini vlada nestašica Cordipin i Nifelat lijekova koji se koriste za visok krvni pritisak. 

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz nekoliko apoteka u Sarajevu koje smo kontaktirali, trenutno se ovaj lijek ne može ni nabaviti. 

"Nemamo navedenih lijekova", bili su odgovori iz Apoteka Sarajevo. 

Iz apoteka u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, također su za naš portal potvrdili infomaciju o nestašici ovog lijeka. 

Apoteke u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Više od mjesec dana nemamo tih lijekova na stanju niti znamo kada bi mogli biti dostupni", rekli iz jedne apoteke u Lukavici te dodali da za ove lijekove ne postoji alternativni lijek koji bi mogli propisati pacijentima. 

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine su za naš portal kazali kako u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka sa aktivnom supstancom nifedipin od tri različita proizvođača.

Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je kontaktirala proizvođače, pri čemu je konstatovano da ovi lijekovi nisu na tržištu. 

"Jedan od proizvođača nije zadovoljio uslove za dobijanje nalaza o kontroli prve serije od strane ove agencije, jedan od proizvođača je naveo da duže vrijeme nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole u skorijem periodu, a treći proizvođač se, za sada, nije izjasnio da li će se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu", kazala je za portal Radiosarajevo.ba Tijana Spasojević-Došen iz ALMBiH.

Kako navodi, ovaj lijek spada u grupu blokatora kalcijumskih kanala, podgrupa derivati dihidropiridina. Koristi se u terapiji hipertenzije i angine pektoris.

"Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka", istaknula je Spasojević-Došen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije