U akciji SIPA-e "Zlatni karat" oduzet nakit vrijedan 3,5 miliona maraka

Radiosarajevo.ba
U akciji SIPA-e "Zlatni karat" oduzet nakit vrijedan 3,5 miliona maraka
Foto: SIPA / Ilustracija
U akciji kodnog naziva Zlatni karat, pripadnici SIPA-e su pronašli i priremeno oduzeli preko 60 kilograma nakita čija je ukupna vrijednost 3,5 miliona maraka.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA otkrili su i privremeno oduzeli oko 50 kilograma nakita koji svojim izgledom asocira na zlato i oko 13 kilograma nakita koji svojim izgledom asocira na srebro, ukupne preliminarne vrijednosti oko 3,5 miliona maraka.

Privremeno je oduzeto oko dvije hiljade komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000,00 maraka i oko 40.000 eura, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije.

Podsjećamo da je realizacija operativne akcije Zlatni karat počela 6. marta 2019. godine i da su policijski službenici SIPA-e lišili slobode 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Akcija se izvodi na 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. Operativna akcija Zlatni karat koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosi na krivična djela Organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima Krijumčarenje, Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, Pranje nova, Nedozvoljeno skladištenje robe, Poreska utaja ili prevara i Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Pretresi pravnih lica nastavljaju se i danas, te se očekuje otkrivanje i privremeno oduzimanje dodatnih količina krijumčarenog nakita, nakita bez
porijekla i nepropisno obilježenog nakita.

Iz SIPA-e su se zahvalili Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije