Tuzlaci odgovorili Miloradu Dodiku: "Beskrupulozno lažete"

Radiosarajevo.ba
Tuzlaci odgovorili Miloradu Dodiku: "Beskrupulozno lažete"
Arhiv / Jasmin Imamović

Povodom beskrupulozne laži, koju je Milorad Dodik prije dva dana iznio na jednom skupu u
Bijeljini, kako je navodno Tuzlu napustilo preko 85.000 Srba, konstatujemo da se radi o još
jednoj u nizu fabrikovanih laži i širenja govora mržnje s ciljem destabilizacije Bosne i
Hercegovine, navodi se u saopćenju koje je danas stiglo iz Grada Tuzla, a koje potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

"Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH s popisa stanovništva 1991. godine, Tuzla je imala 131.618 stanovnika, od čega 20.271 stanovnika, koji su se izjasnili kao Srbi. Na zadnjem popisu stanovništva održanom 2013. godine, u Tuzli je bilo 110.979 stanovnika. Postavlja se pitanje, kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba, ako ih je na popisu stanovništva iz 1991. godine u Tuzli bilo 20.271.

Dakle, iz Tuzle je u periodu između dva popisa otišlo cca 20.000 stanovnika raznih nacionalnosti, koji su imali namjeru skloniti se od ratnih dejstava. Danas iz Bosne i Hercegovine, i to iz oba bh. entiteta masovno odlaze građani, prvenstveno mladi ljudi, dijelom iz ekonomskih razloga, a dobrim dijelom i zbog stvaranja klime opšte nesigurnosti od strane Milorada Dodika i njemu sličnih nemoralnih i beskrupuloznih političara, koji to čine zarad očuvanja svoje vlastite pozicije u vlasti, na način da dovode u pitanje Odluke Ustavnog suda BiH, omalovažavaju Visokog predstavnika za BiH, predstavnike međunarodne zajednice i prijete otcjepljenjem iz Bosne i Hercegovine", dodaje se u saopćenj, te dodaje:

"U Tuzli i danas živi veliki broj građana srpske nacionalnosti, a Tuzla je sigurno najotvoreniji i najtolerantniji grad u ovom dijelu Evrope u kojoj se svi osjećaju sigurno bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tuzlanke i Tuzlaci vijekovima njeguju i štite jednakost i ravnopravnost svih ljudi, koji u njoj žive.

Umjesto da se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zalaže i kontinuirano radi na rješavanju pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH, a koji mogu doprinijeti poboljšanju ekonomskom i svakom drugom napretku naših građana, Milorad Dodik širi govor mržnje i niko ga ne sprečava u tome. Zahtijevamo od domaćih organa vlasti i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, da preduzmu sve Ustavom BiH, domaćim propisima i konvencijama dopuštene mjere, kako bi se ovakve huškačke izjave i govor mržnje spriječile u budućnosti.!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije