Tuzla: Rudari RMU Kreka stupaju u generalni štrajk, traže svoje plaće

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Rudari RMU Kreka stupaju u generalni štrajk, traže svoje plaće
Zbog nagomilanih višemjesečnih problema, rudari Rudnika mrkog uglja Kreka iz Tuzle sutra u sedam sati stupaju u generalni štrajk.

Nepoštivanje granskog kolektivnog ugovora, neinvestiranje u tuzlanske rudnike i ignorantski odnos od Elektroprivrede BiH samo su neki od problema s kojima se rudari Kreke suočavaju već godinu dana, prenosi Tuzlanski.ba.

Činjenica da jedini nisu dobili plaću u odnosu na sve rudnike koji djeluju u koncernu Elektroprivrede BiH kap je koja je prelila čašu, te rudari Rudnika mrkog uglja Kreka sutra stupaju u generalni štrajk. Na sastanku Sindikalne organizacije RMU Kreka sa upravom, nadzornim odborom i rukovodiocima rudnika danas će u 17 sati biti usvojena odluka o neophodnim poslovima koji će se obavljati za vrijeme generalnog štrajka.

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić na današnjoj konferenciji za medije je rekao da ni ovog mjeseca nije ispoštovan granski kolektivni ugovor na osnovu kojeg je rudarima do 25. marta trebala biti isplaćena februarska plaća.

“Mi smo sve učinili da ne dođe do generalnog štrajka, ali svim rudnicima u koncernu Elektroprivrede BiH je isplaćena plaća, izuzev nama. Zbog toga smo prisiljeni da idemo u generalni štrajk”, rekao je Tokić, naglasivši da su tuzlanski rudari podršku dobili od svih rudnika i rudara koji rade pod okriljem koncerna Elektroprivrede BiH.

Stupanje u generalni štrajk, na osnovu zakonske regulative je najavljen deset dana ranije, a Krekini rudari će svoje nezadovoljstvo iskazivati do trenutka kada njihovi zahtjevi budu ispunjeni. Rudari Kreke, između ostalog, traže isplatu februarske plaće, zatim od Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH zahtjevaju da u roku od pet dana izvrše analizu odgovornosti uprave RMU Kreka naspram aktuelnog stanja u navedenom rudniku, a u slučaju utvrđivanja odgovornosti traže smjenu kompletnog saziva uprave Kreke.

Zahtijevaju i imenovanje stručnog tima koji će najkasnije do 15. aprila utvrditi razloge ne realizacije planirane i usaglašene investicione faze, ali i konačan odgovor o statusu opreme koja je u procesu dokapitalizacije isporučena rudnicima Šikulje i Dubrave.

Do 15. aprila zahtijevaju pokretanje procedura za prijem novih radnika u neposrednoj proizvodnji. Ukoliko njihovi zahtjevi budu ispinjeni, rudari Kreke su naglasili da će zalediti generalni štrajk u koji, poručili su stupaju teške volje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije