Tužiteljstvo BiH: Dragan Mektić obmanjuje javnost

Radiosarajevo.ba
Tužiteljstvo BiH: Dragan Mektić obmanjuje javnost
U svom istupu, ministar za sigurnosti BiH, Dragan Mektić, iznio je neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete instituciji Tužiteljstva BiH, navodi se u saopćenju državnog Tužiteljstva.

"Iako je Tužiteljstvo BiH u protekle tri godine (2014, 2015, 2016.), za kaznena djela iz svoje nadležnosti, među kojima  i za najteže oblike kaznenih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga kaznena djela podiglo 580 optužnica protiv 1276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je Tužilaštvo za protekle tri godine, podiglo 35 optužnica.

Javnost treba znati da su i pored svih poteškoća u 2016. godini,  podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužiteljstvu BiH za 2016. godinu je 138,97 posto, a procenat osuđujućih presuda 85,5 posto", dodaje se u saopćenju, uz naglašavanje kako će detaljnije informacije o radu institucije, v. d. glavna tužiteljica uskoro će prezentirati na sjednici VSTV BiH.

"Iznesenim tvrdnjama nanesena je šteta ugledu institucije Tužiteljstva BiH, koje je nositelj mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kaznenih djela, te ovu informaciju prosljeđujemo i VSTV BiH na upoznavanje. Ovaj istup ministra Mektića, samo jedan je od javnih istupa,  u kojima iznosi netočne podatke o instituciji Tužiteljstva BiH i vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Gordani Tadić, koju neosnovano dovodi u vezu s drugim nositeljima pravosudnih funkcija. Svojim nedavnim istupom ministar Mektić je izravno ugrozio sigurnost v.d. glavne tužiteljice, o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH", poručuju iz Tužiteljstva, zaključuju:

"S obzirom na to da se ministar Mektić u svom istupu, poziva na određenu 'informacije o stanju u pravosuđu', koju treba razmatrati Parlmentarna skupština BiH, Tužiteljstvo BiH ističe da se radi o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu točni, te da je tužiteljstvo  otvoreno  prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, radi pružanja točnih i istinitih podataka. Tužiteljstvo BiH, uprkos svim pritiscima, nastavlja intenzivno raditi u interesu vladavine prava i svih građana BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije