Tužilaštvo traži da se zabrani obnašanje funkcija Novaliću i Milićević

2
N. Ka.
Tužilaštvo traži da se zabrani obnašanje funkcija Novaliću i Milićević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Hodžić, Novalić i Solak

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, počelo je jutros.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića. 

Danas je branjenica Jelke Milićević, Senka Nožica danas iznijela svoje uvodne riječi.

Nakon uvodnih riječi, Tužilaštvo se osvrnulo na nepravilnosti koje su se u dosadašnjem toku procesa dogodile.

Tužilaštvo je zatražilo od Suda da ih zaštite od tvrdnji da se ovaj postupak vodi po nekom vanjskom uticaju, nekon što je kazano da je ovaj postupak politički motivisan.

"Ukoliko vi časni Sude osigurate da ovaj postupak vodimo na osnovu dokaza i da vi u skladu s tim doneste svoju odluku imat ćemo fer postupak. Ako vi dozvolite da se donose ovakve odluke bit ćemo u stanju da budete kontaminirani ovakvim tvrdnjama. Na prošlom glavnom pretresu braniteljica prvooptuženog je kazala da je cilj ovog predmeta rušenje Vlade FBiH", kazao je tužilac.

Prijedlogom mjera, Tužilaštvo predlaže Sudu da Fadilu Novaliću uvede mjere zabrane za obnašanje službene funkcije u Vladi FBIH sve do izricanja prvostepene presude, mjere zabrane posjećivanja mjesta, prostorija Vlade FBiH, i sastajanja sa određenim licima(koja tužilaštvo nije naelo, jer mogu biti svjedoci u toku postupka).

Mjere zabrane za Fahrudina Solaka koje traži Tužilaštvo su sastajanje sa određenim licima i posjećivanje određenih lica.

Mjere zabrane za Fikreta Hodžića koje su predložene su posjećivanje određenih mjesta i sastajanje sa određenim licima.

Traženo je da Jelki Milićević budu uvedene mjere zabrane obnašanje funkcije, sve do izricanja prvostepene presude, mjere zabrane za posjećivanja određenih lica i posjećivanje određenih mjesta, prostorija Vlade FBiH.

Potencijalni i ostvareni uticaja na krivični postupak je razlog zbog kojeg bi Sud trebao da donesene ovakvu odluku", kazao je tužilac.

Tužilac je istaknuo da je predloženim mjerama cilj da se dokazi izvedu pravedno i zakonito, lišeni svakog utjecaja. Izricanjem mjera zabrane zaštitit će se dignitet institucija u kojima rade optuženi.

"Ukoliko Sud ne bi donio odluku o zabranama, imat ćemo situaciju da je potpuno izlišno očekivati da će svjedoci moći svjedočiti bez straha ili uticaja, da će nakon svjedočanja moći obavljati svoje poslove u organima izvršne vlasti. Isto se odnosi i na zaposlenike Srebrene maline", poručio je tužilac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije